ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2011 11:40:00

Návrh na zřízení komise pro dohled nad dopravními stavbami je absurdní

Návrh na zřízení komise pro dohled nad dopravními stavbami je absurdní

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a stínového ministra pro resort dopravy a průmyslu Pavla Hojdy k záměru zřídit při ministerstvu dopravy komisi pro dohled nad kvalitou dopravních staveb.

Nedávno se objevila informace, podle níž Ministerstvo dopravy ČR připravuje zřízení komise, která by měla dohlížet na kvalitu výstavby dopravní infrastruktury, především dálnic, rychlostních silnic a silnic 1. třídy. V době, kdy tato vládní koalice šetří všude, a zejména na obyčejných lidech, je zřízení takovéto komise nejen k smíchu, ale hlavně postrádá jakékoliv logické vysvětlení. Je přece nad slunce jasné, že za investice do dopravní infrastruktury odpovídají instituce podléhající přímo ministerstvu dopravy. Jde o Ředitelství silnic a dálnic, Správu železniční dopravní cesty a Ředitelství vodních cest.

Všechny uvedené instituce jsou investory se všemi právy a povinnostmi. Jsou tedy odpovědné za přípravu, výběrová řízení, financování a samozřejmě i za kontrolu kvality provádění investice, ať vlastními silami nebo placenými silami - stavebním dozorem. Pokud by tyto instituce plnily své úkoly podle stavebního zákona a pravidel řádného hospodáře, nemohlo by dojít k tomu, aby dodavatel prováděl stavbu v rozporu s projektem a stavebním povolením. Ministerstvo dopravy by především mělo zajistit, aby se ze zjištěných provinění vyvodily patřičné závěry s osobní odpovědností i vymáháním náhrady škody. A v neposlední řadě by mělo zajistit v podřízených institucích taková opatření, aby se do budoucna zjištěný šlendrián a následné škody na nových investicích, ale i velkých opravách nemohly opakovat. Komise pro dohled je pouze kosmetickým opatřením a nezabrání přímým škodám, které způsobí nekvalitní stavební dozor a nekvalitní práce odpovědných pracovníků na ŘSD, SŽDC a ŘVC. Navíc by její zřízení jistě vyžadovalo nějaké finanční náklady, takže by byly z peněz daňových poplatníků vynakládány znovu prostředky na něco, co už stát jednou odpovědným institucím zaplatil. A to považuji za zcela absurdní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama