Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.12.2019 9:49:00

Pan prezident zaměňuje pojem náboženství za pověru

Pan prezident zaměňuje pojem náboženství za pověru

Komentář na facebookovém profilu k vyjádření prezidenta Zemana o klimatických změnách

 Pan prezident ve svém vánočním projevu zmínil zajímavou věc. Řekl, že z diskuse o klimatických změnách se stává nové náboženství. Jedná se o zásadní nepochopení pojmu náboženství. Zdá se mi totiž, že pan prezident pojem náboženství zaměňuje za pověru.

Ano, pověry existují a o většině z nich se dá tvrdit, že mají i vědecký základ. Například o komunismu, nebo třeba o scientologii. Náboženství je ale věru něco jiného a doporučuji se tímto tématem hlouběji zabývat. Dovolím si ale poznamenat, že pověry se odvolávají na jednoho, nebo velmi omezený počet falešných proroků.

V diskusích o změnách klimatu zaznamenávám názor široké vědecké obce po celém světě, že klimatická změna je ze značné části opravdu způsobena lidskou činností a že na záchranu naší planety, přírody a lidstva je třeba se zaměřit. A je třeba se tím začít zabývat ihned. Někdo může tvrdit, že je to pověra a lze o tom diskutovat.

Ale náboženství je prosím něco naprosto odlišného. Pan prezident by se mohl na rozdíl mezi pověrou a náboženstvím na jednom z příštích setkání zeptat například kardinála Duky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama