Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2020 13:45:00

Digitální daní plníme náš program

Digitální daní plníme náš program

Digitální ekonomika proměňuje naše životy každým dnem a internetoví giganti dosahují v naší zemi nadměrných zisků. Pokud se ale podíváme na to, v jaké míře u nás tyto firmy platí daně, tak ty jejich ziskům neodpovídají ani vzdáleně.

Například společnost Seznam u nás platí 30x více na daních než internetový gigant Google. Určitě se shodneme, že takto nastavený daňový systém není fér, a to jak vůči našim firmám, které zde poctivě odvádějí daně, tak především vůči občanům, kteří drží státní kasu svojí prací a spotřebou nad vodou a to mnohem více než tyto nadnárodní korporace.

I proto jsme rádi, že sociální demokracie přišla jako první s digitální daní. Ještě teď si živě pamatujeme, jak jsme byli za tento nápad vysmíváni.Toho, že je odliv kapitálu z digitálního prostředí problém, jsme si totiž nevšimli jen my. Tento problém reflektuje celá Evropa. Jen společného celounijního řešení jsme se dosud bohužel nedočkali. Proto koaliční vláda přichází z vlastním návrhem.A jsme rádi, že nejsme sami, kdo k této dani přistupuje. Jen pro zajímavost Francie má tříprocentní digitální daň a na rozdíl od našeho návrhu platí retroaktivně. Rakousko pak zavádí pro internetové giganty pětiprocentní daň z příjmu z online reklamy. Náš návrh na sedmiprocentní daň se bude týkat jak umisťování cílené reklamy na internetu, tak ji budou podléhat i některé platformy digitální ekonomiky, které se dosud placení daní oklikou vyhýbaly.

V poslední době jsme v médiích zaznamenali, že nám kvůli této dani Spojené státy americké dokonce pohrozily obchodní válkou. Zavedením vysokých cel na některé zboží a zařízení, které naše firmy exportují do USA. I když jsou tyto hrozby vyřčeny zřejmě zatím jen neoficiálně. Osobně si ale myslíme, že bychom neměli tomuto pomyslnému chrastění řetězy jen tak ustupovat. Z České republiky odteklo již dost nezdaněných peněz a je třeba tomu udělat přítrž. Tomu, že chceme aby hodnoty, jež jsou v naší zemi vytvořeny, byly i v naší zemi důsledně daněny, se nemůže nikdo divit. A je třeba aby se také tyto korporace na digitálním trhu více podílely na rozvoji ČR a růstu životní úrovně našich občanů. Roční výnos se dle výpočtů ministerstva financí očekává v rozmezí 2,4 až 6,6 mld. K č. Výsledný rozpočtový dopad se pak pohybuje na polovině tohoto intervalu, což je okolo 5 mld. Kč. Už letos je do rozpočtu počítáno s několikamiliardovou částkou, která bude odvislá od toho, jak rychle se nám podaří zákon provést parlamentem. To jsou prostředky, které můžeme využít například na navýšení platů, na valorizaci důchodů, nebo na investice.

Předložení vládního návrhu zákona o dani z digitálních služeb je jednoznačný úspěch sociální demokracie. Chceme si posvítit na odtok nezdaněného kapitálu ze země a našli jsme reálné řešení. Plníme tak náš volební program.

Václav Votava, poslanec Parlamentu ČR (ČSSD) a Michal Pícl, ekonomický expert ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama