Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2020 14:01:00

Pan Minář káže vodu a pije víno

Pan Minář káže vodu a pije víno

Komentář na facebookovém profilu k aktivitám spolku Milion chvilek pro demokracii.

Spolek Mikuláše Mináře Milion chvilek demokracie (ochranná známka je zaregistrována jako Minářovo vlastnictví) si hraje na ochránce morálky a na toho, kdo „kultivuje naši demokratickou rodinu“, přitom není zřejmé, jaký sám sobě dává plat ze svého spolku. Spolek má transparentní účet, ale má i netransparentní účet, ze kterého jsou zaměstnanci „chvilek“ placeni. Pan Minář káže vodu a pije víno.

Na celou věc upozornila některá média. Minář sám Andreji Babišovi vyčítal, že vlastní ochrannou známku svého hnutí a že ho řídí jako firmu, přitom Minář se chová úplně stejně. „ANO není demokratická strana, protože funguje jako firma. Vždyť premiér Babiš vlastní ochranné známky hnutí,“ vysvětloval Minář v ČT. Jaký je rozdíl mezi ním a Babišem?

Z transparentního účtu dává spolek peníze na demonstrace a jednorázové akce. Dlouhodobou činnost už ovšem financuje z druhého účtu. Server píše, že „za rok vyplatí Milion chvilek svým zaměstnancům mzdy v řádech milionů korun (jenom na odvodech při osmi úvazcích s průměrnou mzdou by odevzdali přes dva miliony) a je zcela legitimní, že se novináři dotazují, kdo tyto peníze aktivistům poslal a proč je tak důležité, aby je spolek tak úzkostlivě tajil.“

„Musím přiznat, že mne nenapadlo, že by platy nebyly hrazeny z tohoto transparentního účtu. Se zjištěním, že transparentní účet žádné takové výdaje nemá evidovány, je spojená jedna dobrá a jedna špatná zpráva,“ napsala advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na serveru Aktuálně.

„Ta dobrá je, že lidé, kteří na tento účet přispívají, opravdu těm osmi ty mzdy neplatí. Z transparentního účtu jsou hrazeny jen náklady, žádné mzdy. Špatná zpráva je, že dnes nevíme, kdo tedy těch osm lidí vlastně platí, tedy kdo je jejich zaměstnavatel, kterému skládají účty a vykazují práci,“ vysvětluje Zwyrtek Hamplová, která se dlouhodobě specializuje na veřejnou správu.

Takže vzniká podezření, odkud a kým je Milion chvilek financován. Poslanci SPD nedávno navrhli zákon, aby neziskové organizace směly dostávat peníze ze zahraničí výhradně bezhotovostně. Částky převyšující 5000 eur (zhruba 127 500 korun) by musely vést na zvláštním účtu, který umožňuje veřejnou kontrolu (Toto opatření se netýká členských příspěvků.). Byl by tak zřejmý dárce peněz. Cílem tohoto návrhu je, aby všechny příjmy nad tuto částku musely být vedeny na transparentních účtech. Neziskové organizace nyní mohou dostávat peníze ze zahraničí, aniž je jasné, kdo je poskytl, přitom jejich činnost se často dotýká společenských a občanských zájmů, které sleduje Česká republika. Je tedy legitimní, aby veřejnost znala původ prostředků, které organizace získávají od zahraničních dárců.

Úprava primárně nesměřuje na zájmové organizace, které jsou založeny výhradně na členském principu a které jsou v českém neziskovém sektoru nejpočetnější (např. myslivecká jednota, Sokol, zájmoví sběratelé a další), z nichž některé mohou mít také zahraniční členy. Hnutí SPD podporuje neziskové organizace, které pomáhají našim potřebným lidem, ale dlouhodobě vyzýváme k ukončení dotování takzvaných „politických neziskovek" z veřejných peněz, a zejména těch, které jsou napojeny na finančníka a neomarxistického globalistu George Sorose.

Jak upozornila ekonomka Lipovská, před několika dny byly ve Sbírce listin zveřejněny nové stanovy spolku, které značně rozšiřují jeho činnosti. Dnes už spolek nechce propagovat a šířit výzvu Chvilka pro Andreje. Novou formou činnosti totiž je mimo jiné mobilizace veřejnosti v případě závažných hrozeb či přešlapů důležitých demokratických mantinelů, vzdělávání široké veřejnosti nebo analýza problémů naší demokracie a společnosti.

Hlavní posun je pak zejména patrný v posledním bodě. Zatímco staré stanovy hovořily pouze o zastupování postojů a zájmů signatářů výzvy Chvilka pro Andreje směrem k politické reprezentaci České republiky, médiím a veřejnosti – nové stanovy slibují zastupování a prosazování postojů a zájmů signatářů petic a výzev směrem k politické reprezentaci České republiky, médiím a veřejnosti. Stanovy navíc prodlužují funkční období předsedy na tři roky a dávají mu pravomoc vybírat, jmenovat a odvolávat členy rady. Ve starých stanovách byla rada demokraticky volena členy spolku Milion chvilek.

Vidíme, že pan Minář káže vodu a pije víno a činnost jeho spolku je v řadě ohledů netransparentní či nedemokratická.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama