Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2020 15:43:00

Jak budeme vychytávat rizikové cestující a návštěvníky?

Jak budeme vychytávat rizikové cestující a návštěvníky?

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny 28. ledna 2020 - požadavek aktuální informace vlády k opatřením, souvisejícím se šířením koronaviru

 Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážení poslanci.

Navrhuji zařazení bodu na pořad dnešního jednání jako první bod - informace vlády ČR k opatřením souvisejícím se šířením koronaviru. Už jsem několikrát řekl, není mým cílem vyvolávat paniku - to v žádném případě. Ale Sněmovna i lidé v České republice by měli dostat ujištění, že je vláda schopna reagovat, pokud se věci nebudou vyvíjet tím směrem, jakým bychom si všichni přáli.

V tuto chvíli víme, že se koronavirus nevyskytuje pouze v jedné čínské provincii, jak jste tvrdil pane ministře, ale že je rozšířený v podstatě ve všech provinciích. To je poměrně závažné, když uvážíme, v jakém množství probíhá tranzit do Evropy z Číny. Zavedli jste dle veřejných zdrojů v podstatě dvě viditelná opatření. Informační cedule na letišti a instrukce leteckému personálu, aby na palubě vytypoval u cestujících možné příznaky. Omlouvám se, ale tato dvě opatření mi přijdou poměrně slabý výstup. Předpokládám, že z jednání Bezpečnostní rady státu vyšlo nebo vyjde něco silnějšího.

Nehledě k tomu, že screening je podle vás neúčinný kvůli inkubační době. Infekci lze (nesrozumitelné) od prvního dne až po ten čtrnáctý den a chřipkové epidemii. V čem jsou účinnější ta opatření, která jste přijali. Zajímá mě několik věcí. Jaké lůžkové kapacity má Česká republika připravena pro případ většího počtu pacientů s podezřením na infekci koronavirem. Máme nachystaný dostatečný počet zdravotních pomůcek, ochranné oděvy, dezinfekce, masky atd. Máme dostatek personálu, který je připraven na možné nenadálé situace? Jaký bude postup v případě rozšíření viru do okolních zemí? A jaký postup bude v případě rozšíření České republiky? Spolupracujeme na těchto otázkách se sousedními zeměmi, například s Francií, která už nějaká opatření proti koronaviru přijala?

Jak budeme vychytávat rizikové cestující a návštěvníky. Domnívám se, že tam je nutný aktivní přístup, že pasivní přístup je v takovéto situaci málo. Jak jsme připraveni na to, že ten virus mutuje. To znamená, že mění své vlastnosti, mění způsob svého šíření a mění i svoji infekciozitu. Takže to, že je dneska nezávažný, nebo poměrně málo závažný, nemusí zítra nebo pozítří platit.

Znovu opakuji. Nechceme vyvolávat paniku, která ani není namístě. Informace, jak jsme na to připraveni, na všechny různé druhy vývoje, bychom dostat měli, protože to je jediná cesta, která může panice v případě šíření té infekce, zabránit.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama