Ing. Jiří Carbol

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2020 22:27:00

O očkování dítěte nerozhoduje lékař, ale rodič

O očkování dítěte nerozhoduje lékař, ale rodič

Projev na 15. schůzi Senátu dne 29. 1. 2020, k návrhu zákona o náhradě újmy způsobené povinným očkováním.

Vážená paní předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, vážený pane ministře, dovolte, abych se vyjádřil k předloženému zákonu. Já osobně jsem přesvědčen, že očkování je významným nástrojem prevence jednotlivce i nástrojem ochrany veřejného zdraví. Ovšem jak se ukazuje i na tom, že je zde předložen příslušný návrh zákona, některé vakcíny mohou skutečně vyvolat nežádoucí reakce. Pokud jde o vědecké studie zaměřené na vakcíny, je k dispozici řada studií, které sponzorují farmaceutické firmy, tyto studie prokazují bezpečnost vakcín pro děti krátce po narození a v dětství. Je to však jedna z kontroverzních záležitostí v současné medicíně, protože existují i studie, které dokazují, že vakcíny mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Nejčastější tvrzení proti očkování jsou následující. Já jsem si vybral tři takové bodíky.

Zaprvé, očkování příliš zatěžuje nezralý imunitní systém. Zadruhé, očkovací látky obsahují toxické složky, které poškozují organismus. Zatřetí, očkování způsobuje například autismus. A existují v podstatě dva tábory lidí, kteří jsou o tom přesvědčeni, a ti, kteří to popírají. Ačkoliv sám jsem zastáncem očkování, nechci argumenty proti němu bagatelizovat.

Po právní stránce je třeba zdůraznit, že očkování dítěte nerozhoduje lékař, ale rodič. Pokud tedy rodič s očkováním nesouhlasí, nebo jej chce odložit či chce jinou než standardní vakcínu, lékař nemá žádný způsob, jak si očkování vynucovat. Je naprosto v pořádku, že děti, kterým povinné očkování přinese závažné zdravotní komplikace, se dočkají odškodnění. Osobně to plně podporuji, protože když stát vyžaduje povinnost, nemůže se přitom zbavovat zodpovědnosti. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama