Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.12.2011 12:24:42

Statistika účasti na hlasování nevypovídá o pracovitosti poslanců

Statistika účasti na hlasování nevypovídá o pracovitosti poslanců

Občanské sdružení KohoVolit.eu zveřejnilo včera statistiky, podle kterých měli mít v roce 2011 poslanci ČSSD nejhorší účast na hlasování (o 1% horší než VV a o 2 % horší než ODS). Klub ČSSD nepochybně v příštích dnech tuto situaci vyhodnotí a pro rok

Občanské sdružení KohoVolit.eu zveřejnilo včera statistiky, podle kterých měli mít v roce 2011 poslanci ČSSD nejhorší účast na hlasování (o 1% horší než VV a o 2 % horší než ODS). Klub ČSSD nepochybně v příštích dnech tuto situaci vyhodnotí a pro rok 2012 provede opatření k zjištění vyšší účasti, například omezením párování koaličních poslanců. V roce 2011  byla statistika navíc výrazně zkreslena s ohledem  na dlouhodobě a vážně nemocné jednotlivé poslance ČSSD, kteří museli podstoupit delší hospitalizaci.

Výše uvedená statistika však žádným způsobem nevypovídá o pracovitosti či schopnostech jednotlivých poslanců či poslaneckých klubů. Už proto, že poslanec osobně přítomný a vystupující na schůzi sněmovny nemusí být přihlášen k hlasování z důvodu párování (tedy nepřítomnosti vládního poslance).

Objektivní hodnocení by muselo zahrnout přinejmenším níže uvedené oblasti, v jejichž většině je nepochybně ČSSD  úspěšnější a aktivnější než ostatní strany ve sněmovně:

·         Účast na jednacích dnech podle podpisu na prezenční listině z každého dne

·         Počet vystoupení na plénu poslanecké sněmovny

·         Počet předložených návrhů zákonů a pozměňovacích návrhů

·         Počet předložených písemných a přednesených ústních interpelací

·         Aktivní účast poslance ve svém regionu, včetně přítomnosti v regionální poslanecké kanceláři

Taková objektivní analýza by však byla nepochybně pracná a vyžadovala více úsilí, než mechanický součet tzv. účasti na hlasování. Pro voliče by však mohla být skutečným vodítkem o práci jednotlivých poslanců a politických stran. Statistika serveru KohoVolit.eu o ničem takovém nevypovídá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama