Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2020 17:56:00

Konference "Zločiny komunismu" upozornila na aktuální hrozby

Konference "Zločiny komunismu" upozornila na aktuální hrozby

V Hlavním sále Senátu Parlamentu České republiky proběhla včera pod záštitou senátora Tomáše Czernina (TOP 09) konference „Zločiny komunismu“, kterou zorganizoval spolek Mladí demokraté a Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR.

 Důvody konání konference shrnul Tomáš Czernin ve svém projevu: „Zatímco náš pohled na nacismus je krystalicky jasný, pohled na komunismus je jakoby zamlžený. V posledních letech dokonce sledujeme nebezpečný revizionismus. Musíme naši historii poznat a také si ji přiznat.“

Konferenci „Zločiny komunismu“ dnes v Senátu navštívilo více než 150 mladých lidí, kteří si vyslechli jak slova přítomných politiků, tak odborné příspěvky historiků. Z politiků promluvil také senátor Pavel Fischer, předseda Výboru pro zahraniční věci Senátu ČR, jenž připomněl nebezpečí komunistické ideologie, která se projevuje i v zahraniční politice dneška.

Senátor Tomáš Czernin, který již tradičně konferenci zaštiťuje, upozornil na nebezpečí relativizace zločinů komunismu a vyzval mladé lidi k obezřetnosti. „Vy, mladí lidé, máte mnohem citlivější vnímání pro dobro a zlo. Buďte vnímaví, buďte pozorní a buďte ostražití ke zlu. Buďte nesmlouvaví a radikální, jak mají mladí lidé být. Nenechte se opít rohlíkem ani koblihou a nenechte si svou svobodu ukrást. Naučte se zlo poznat. Zlo totiž často mění dres, ale pořád zůstává na hřišti,“ oslovil mladé auditorium Czernin.

Garanty odborné úrovně byli přední historici, kteří se moderní historii věnují. Své příspěvky přednesli Mgr. David Svoboda, Ph.D., historik z Ústavu pro studium totalitních režimů, PhDr. Jan Kalous, Ph.D., historik z Muzea paměti XX. století a PhDr. Petr Blažek, Ph.D., historik rovněž z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Jejich příspěvky se dotkly například historie řízeného hladomoru na Ukrajině v Sovětském svazu, role politických stran v České republice v roce 1948 či roku 1969 a revoluci požírající vlastní děti. Po příspěvcích se rozproudila bohatá diskuse.

Součástí konference bylo i promítání filmu The Soviet Story režiséra Edvina Snore z Lotyšska. Celý projev senátora Tomáše Czernina najdete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama