Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2020 20:57:00

Takové tempo tady nikdy nebylo. V roce 2019 jsme uzavřeli téměř 11 tisíc smluv

Takové tempo tady nikdy nebylo. V roce 2019 jsme uzavřeli téměř 11 tisíc smluv

Velení české armády dnes na svém shromáždění vyhodnotilo hlavní úkoly loňského roku. Podle náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Aleše Opaty byl rok 2019 úspěšný jak z pohledu náboru, tak přezbrojení armády.

 Ministr obrany Lubomír Metnar zdůraznil, že se v této oblasti podařilo takzvaně prolomit ledy: Za poslední dva roky ministerstvo obrany nakoupilo za více peněz než za předchozích osm let. Vedle zajištění potřebného rozpočtu označil ministr obrany za svoji prioritu přípravu a realizaci strategických projektů. „Takové tempo tady nikdy nebylo. V roce 2019 jsme uzavřeli v celém resortu téměř 11 tisíc smluv. Ty nejpodstatnější, zakázky na výzbroj a výstroj, byly v celkovém objemu 43 miliard korun,“ zdůraznil ministr Metnar.

Největší zakázky se týkaly dvanácti vrtulníků, osmi mobilních 3D radiolokátorů MADR, dvou nových letounů CASA a 62 kusů kolových obrněných vozidel Titus. Důležitý je přitom podíl domácího obranného průmyslu a dodavateli jsou z 90 procent tuzemské firmy, u smluv se zahraničními dodavateli, jak zdůraznil ministr Metnar, resort trvá na výrazném podílu zapojení českého průmyslu.

V letošním roce ministerstvo plánuje uzavřít smlouvy na strategické a zvlášť významné zakázky za více než 75 miliard korun, a to především na pásová bojová vozidla pěchoty, protiletadlový raketový komplet, děla ráže 155 mm nebo nové ruční zbraně. Že se armádní nákupy po letech konečně rozhýbaly, kvitoval také náčelník Generálního štábu: „Kromě tvrdé práce k tomu byla potřeba i odvaha. Tady je potřeba poděkovat zejména panu ministrovi i jeho náměstkům a jejich týmům za skvělou práci a spolupráci.“

Nábor na 101 procentech, armáda ale potřebuje omladit

Armádě se v loňském roce dařilo nabírat nové vojáky, přímý nábor byl splněn dokonce na 101 procent. Pozitivní je nárůst počtu aktivní zálohy, která podle Lubomíra Metnara představuje důležitý spojovací článek mezi armádou a občanskou společností.

Dnešní vojsko ale čelí negativním trendům, které jsou viditelné v celé společnosti – stárnutí populace i „nekonvenční“ generaci Z. „Potřebujeme novou krev a mladé lidi. Armáda pro ně může být první job, první práce, ve které získají životní zkušenosti a přátele na celý život,“ prohlásil náčelník Generálního štábu AČR.

Oba nejvyšší představitelé resortu pak připomněli změny ve velení armády nebo vznik nových velitelství - velitelství pro operace, velitelství kybernetických sil a informačních operací a velitelství teritoria. Za test schopností označil ministr Metnar působení v zahraničních operacích: „Z našich největších působišť jsme již od roku 2002 v Afghánistánu, a třebaže vývoj mírového procesu dává naději do budoucna, zatím se rozhodně z této země nestahujeme.“ Relativně nové je působení české armády v Africe, kde ve výcvikové misi EU v Mali nyní působí zhruba 120 vojáků a v červnu převezmeme dokonce velení této mise. Resort obrany také počítá s účastí ve francouzské protiteroristické operaci Barkhane.

Prvořadý cíl – obhájení stabilního rozpočtu

„Mým prvořadým cílem je obhájit ve vládě a v Parlamentu splnění základní podmínky pro dosažení stanovených cílů, jímž je udržení stabilního a předvídatelného finančního rámce,“ zdůraznil Metnar. Podle něj jsou všechny armádní plány postaveny na předpokladu postupně narůstajícího rozpočtu ministerstva obrany, který by měl v roce 2024 dosáhnout dvou procent HDP. Tento cíl byl přitom opakovaně nejvyššími představiteli státu potvrzen na půdě NATO i ve vládou schválených strategických dokumentech, připomněl ministr.

Navyšování rozpočtu je prioritou i pro armádu. Podle Opaty nejde o dvě procenta pro armádu či pro vojáky, ale o dvě procenta pro bezpečnost a obranu České republiky. „Armáda v posledních letech trpěla dost, léta zanedbávání a škrtů nechala z armády jen torzo. Kostru, kterou teď musíme zase posílit,“ vysvětlil Opata.

Metnar také zdůraznil potřebu odstranit systémové chyby v plánech a koncepcích, jež potom vzbuzují pochybnosti u zakázek, které jsou jinak v pořádku. „Podobné případy se nesmí opakovat, protože zpochybňují dobré jméno resortu obrany,“ řekl ministr. Zároveň poznamenal, že obrana musí být schopna garantovat, že veškeré svěřené prostředky využívá účelně a hospodárně.

Brožura Armáda ČR v roce 2019 k přečtení ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama