Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2020 7:09:49

Nepokoje v Řecku budou z důvodu imigrace ještě gradovat!

Nepokoje v Řecku budou z důvodu imigrace ještě gradovat!

V posledním únorovém týdnu protestovali obyvatelé řeckých ostrovů proti budování nových středisek pro imigranty, které si prosadila nová řecká vláda.

Ta toto rozhodnutí přijala na základě zvyšujícího se počtu přílivu nelegálních imigrantů, proudících na řecké ostrovy z Turecka. Nyní tato hrozba dostala ještě další rozměr, neboť turecký prezident Erdogan vydal prohlášení, že Turecko už nebude zastavovat syrské uprchlíky směřující do Evropy.

Všechny vrstvy místních obyvatel řeckých ostrovů Samos, Chios a Lesbos zahájily ve středu jednodenní protest proti zřizování nových migračních center na jejich území. Místní podnikatelé zavřeli obchody, úředníci nepřišli do práce a konaly se demonstrace. Nová řecká vláda prosazuje přísnější postoj k imigraci. Parlament již schválil zákon zrychlující azylová řízení, který zjednoduší deportaci imigrantů bez nároku na azyl. Součástí nových opatření řecké vlády je i výstavba nových a větších uzavřených migračních center na řeckých ostrovech, v rámci kterých může vláda i vyvlastňovat půdu místních obyvatel. Tato nová střediska mají fungovat už v létě a nahradit nynější přeplněné tábory. V nich a v jejich okolí žije mnohonásobně více imigrantů, než je kapacita těchto zařízení, a Řecko je proto za ně dlouhodobě kritizováno jak ze strany EU a OSN, tak i nevládních organizací, za špatné životní podmínky, v nichž imigranti na ostrovech žijí. Naopak řecká vláda kritizuje lídry Evropské unie, že jejich problém nechala EU zcela na nich, a že imigranti zde umístnění páchají místním občanům velké škody, spočívající v tom, že místním domorodcům kradou domácí zvířata, ovoce a například ničí olivovníky, aby si rozdělali oheň. V současné době žije dle agentury AFP na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros okolo 42.000 imigrantů, v migračních táborech roste napětí a dochází k potyčkám. Například v největším táboře Moria na ostrově Lesbos se zdržuje skoro 20 tisíc imigrantů, i když kapacita tohoto migračního zařízení je jen necelých 3.000 osob.

Řecko už zaznamenalo velký nárůst přílivu nelegálních imigrantů v minulém roce, kdy se opět stalo hlavní vstupní branou imigrantů z Blízkého východu, Asie a hlavně z Afriky do Evropy. Na řecké ostrovy v Egejském moři jich vloni dorazilo okolo 60.000 a podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jich 15.000 nelegálně přešlo pozemní hranicí z Turecka do Řecka.

Tuto špatnou situaci na řeckých ostrovech ještě více zhoršilo rozhodnutí tureckého prezidenta Erdogana, který od minulého týdne přestal zabraňovat nelegálním imigrantům ve vstupu dále do Evropy. Turecko zadržuje na svém území téměř 3,5 milionu syrských uprchlíků a opakovaně hrozilo, že "otevře brány" do Evropy, což se také stalo. Recep Tayyip Erdogan během sobotního projevu v Istanbulu uvedl, že hranici za první den překročilo už 18.000 lidí a stejné počty lze očekávat v následujících dnech. Řecko a Bulharsko kvůli tomu posílily hlídky na hranicích s Tureckem.

Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje laxní a spíše proaktivní přístup lídrů Evropské unie k nelegální imigraci. Tento přístup EU byl též jedním z hlavních argumentů, proč Spojené království vystoupilo z EU. Hnutí SPD se od svého vzniku veřejně jako jediné z parlamentních stran staví proti přijímání imigrantů včetně těch, kteří už jsou v zemích EU. My žádné imigranty v naší republice nechceme.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama