Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2012 16:20:19

Zlodějnu vládě Brusel neproplatí

Zlodějnu vládě Brusel neproplatí

Peníze z evropských fondů nečerpáme první rok. Začal už šestý rok sedmiletého finančního rámce. Češi jsou ale stále na samém počátku. Jsou v čerpání fondů v podstatě poslední, o místo se dělí se dvěma dalšími liknavci.

ČSSD už několik roků opakovaně upozorňuje na to, že se fondy nečerpají, a že naší zemi hrozí ztráta těchto peněz. A už několik let nás pan Nečas bohorovně uklidňuje, že vše je v naprostém pořádku a že peníze stihneme vyčerpat. Výsledkem je, že jsme v čerpání poslední. Navíc podezřelí z fondové zlodějny. Některé z našich výdajů zřejmě EU neproplatí. Podivné účty si máme zaplatit sami.

Šestý rok nemáme spolehlivý systém kontroly. Nepomůže, že ministr Dobeš svádí chyby na ministra Kalouska a bývalého náměstka Vitulu, kteří jsou v T0P09. Alarmující skutečností je, že s čerpáním mají problém už čtyři resorty, tedy doprava, životní prostředí, průmysl a školství. V nesnázích jsou dva regionální fondy, kde padla obvinění.

Zpoždění v čerpání fondů zvyšuje nezaměstnanost o desetitisíce a stupňuje problémy podnikání. Hrubý domácí produkt mohl být již několik let o procento vyšší. Neproplacení nevěrohodných projektů Bruselem ohrožuje rozpočtové hospodářství. Zemi reálně hrozí definitivní ztráta desítek miliard. Některé peníze už nebude možno čerpat z důvodu časového omezení. Pokud se situace nezlepší, záporný účet může být o řád vyšší.

Situaci nepomáhá pověst ČR, která je v posledních létech v EU vnímána jako nevypočitatelný kverulant.  Pokud někdo neumí nastavit ešus, když se rozdává kohezní polévka, ale má za to stále spršku ostrých hlášek, musí s jistou komisností počítat.

V roce 2006 získali sociální demokraté v přepočtu na hlavu největší alokaci z evropských fondů na sedmileté období. Pravicové vlády dokázaly z prvního místa udělat poslední.

Jiří Havel, europoslanec za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama