ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2020 16:32:00

Jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova je akt, odporující mezinárodnímu práv

Jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova je akt, odporující mezinárodnímu práv

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2020 – návrh na zrušení uznání Koso

 Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové,

já bych měl návrh na zařazení nového bodu. Tento bod by se jmenoval Výzva vládě ČR, aby učinila potřebné kroky k vypovězení vládního usnesení číslo 365 ze dne 21. května 2008 a zrušila uznání Kosova.

Co mě k tomu vede a co k tomu vede náš klub? My se tady dlouhodobě vyhýbáme otázce Kosova. Je to patrné, když probíráme mezinárodní smlouvy, tak je tam takový jednoduchý bod o zamezení dvojího zdanění s Kosovem. Stále se tento bod odsouvá, protože názor na Kosovo je různorodý.

Myslím si, že uznání Kosova vládou na jejím výjezdním zasedání v Teplicích v roce 2008 nebylo v souladu s přáním Poslanecké sněmovny, s přáním tehdejšího prezidenta republiky Václava Klause ani s přáním občanů ČR. Byť zahraniční politiku dělá vláda, tak minimálně by měla brát v úvahu když už ne Sněmovnu, prezidenta, tak určitě vůli občanů. Poslanecká sněmovna ve svém usnesení z 6. února 2008 č. 643 č. 4: řešení statutu Kosova přispívající ke stabilitě na Balkánu a k posílení evropské a světové bezpečnosti musí být v souladu s mezinárodním právem, vycházet z rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1244 z 10. června 1999 a z její případné úpravy založené na konsenzu zúčastněných stran a rovněž ze Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě.

Z výše uvedeného vyplývá, že akt uznání státu je aktem mezinárodního práva, jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova je akt odporující mezinárodnímu právu, porušení rezoluce Rady bezpečnosti číslo 1244, jejíž preambule mj. stvrzuje závazek všech členských států respektovat suverenitu, územní celistvost Svazové republiky Jugoslávie a dalších států tohoto regionu v souladu s dodatkem 2 Helsinského závěrečného aktu. Sněmovna přijala toto usnesení, přesto vláda na svém výjezdním zasedání uznala Kosovo. To, že proces uznání Kosova není hotový, je patrné i z toho, že Česká republika nemá v Kosovu svého velvyslance a ani naopak zástupci Kosovské republiky nejsou přijímáni současným prezidentem Milošem Zemanem na oficiálních akcích.

Další věc je zajímavá v tom, že Kosovo není členem OSN. Můžete namítat, že jsme jednou uznali Kosovo a že vypovězení uznání státu by byl nebezpečný precedens. Mohu říci, že uznání Kosova už proběhlo v několika státech světa, naposledy v Surinamu.

A musíme si také uvědomit, co dnes je Kosovská republika. Kosovská republika je místem, kde operují balkánské narkomafie, kde kvete obchod s bílým masem a kde prokazatelně členové vlády Kosovské republiky jsou podezřelí z válečných zločinů, protože byli členy Kosovské osvobozenecké armády, a je zajímavostí, že do roku 1999 tato organizace byla na seznamu teroristických organizací Spojených států. Je také zajímavé, že v této zemi prokazatelně se školili příslušníci Al-Káidy a Tálibánu a i současná migrační krize do Evropy vede přes balkánskou stezku, protože tam mají spojky.

Proto si myslím, že nadešel čas, a myslím si, že je to téma napříč politickým spektrem, že uznání Kosova v roce 2008 bylo chybou. Bylo to v rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny, s přáním tehdejšího prezidenta Václava Klause i současného prezidenta Miloše Zemana a hlavně s přáním občanů České republiky. Proto bych byl rád, kdyby se v Poslanecké sněmovně našel dostatečný počet podporovatelů tohoto návrhu. Prosil bych pana předsedajícího o pevné zařazení tohoto bodu na čtvrtek 12. 3. po pevně zařazených bodech.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama