Mgr. Karolína Peake

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2012 11:49:00

Na financování stran dohlédne nezávislá instituce

Na financování stran dohlédne nezávislá instituce

Financování politických stran bude hlídat nezávislá instituce, jejíž vznik podpořil vládní výbor pro boj s korupcí.

"Bude moci stranám dávat pokuty i zastavit vyplácení státního příspěvku," řekla po jednání výboru vicepremiérka a předsedkyně výboru Karolína Peake.

„Jsem příznivcem úplně nového úřadu, který bude moci dávat pokuty, pozastavovat státní příspěvky, bude mít zuby a bude skutečným úřadem, který bude moci sankcionovat,“ prohlásila vicepremiérka.

Podle ní úřad musí být co nejvíce nezávislý na politických stranách. „Není možné, aby převládala současná praxe, kdy strany kontrolují samy sebe v rámci Sněmovny,“ dodala.

Už dříve se objevily námitky proti přílišné finanční náročnosti takovéto instituce. Podle předsedkyně Karolíny Peake budou náklady na provoz úřadu sníženy tím, že bude sídlit v budově jiného už fungujícího. Je také možné, že časem úřad dostane na starosti i další agendu.

Ministři se naopak přiklonili k tomu, aby do návrhu byla zapracována regulace anonymních kampaní ve prospěch politických stran.

Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí naopak nepodpořil zavedení finančního limitu pro volební kampaně.

„Budeme se snažit tuto věc ještě do vládního návrhu dostat při připomínkovém řízení mezi ministerstvy,“ uvedla šéfka výboru.

Kabinet by měl zákon projednat do konce května, fungovat má od 1. ledna 2013. "Měl by být rozhodně účinný v době příštích parlamentních voleb," uvedla.

Zákon o veřejném dohledu nad financováním politických stran a politických hnutí považují neziskové organizace Transparency International důležitým nástrojem na potírání korupce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama