doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2020 16:14:16

Virus je také vyšší moc

Virus je také vyšší moc

Minulý týden se cestovky vysmívaly varování před návštěvou Itálie jako premiérovu populistickému tvrzení. Neuplynuly ani tři dny a už natahovaly ruku po penězích.

Cestovky se koncem minulého týdne vysmívaly premiérovu doporučení, aby lidé nejezdili do Itálie. Spousta lidí tam přesto odjela s nadšením - vždyť italské sjezdovky jsou přece tak prázdné! Je to bezohlednost a egoismus, na který doplácejí nyní všichni. Ale co říci o cestovkách, které poté, co neustále tvrdily, že o nic nejde, už následující pondělí žádaly na vládě o kompenzaci svých ztrát?

Správně by na to měla vláda zareagovat nesmlouvavě - tak to ne! Protože pak mohou chtít kompenzaci autobusoví dopravci, pak učitelé, kuchaři a uklízeči v zavřených školách, pak bezpečnostní služby, které kvůli zrušení fotbalových zápasů přijdou o kšefty, a nakonec by mohly žádat o kompenzaci třeba i prodejny, když jim kvůli karanténě, panice a nejistotě ubude kupujících, dopravci, když lidé přestanou jezdit, a pak i lékaři a sestry a novináři a policisté a úředníci městských samospráv, kterým nikdo jejich mimořádné nasazení v době epidemie přece také nezaplatí.

Skoro všechny pojišťovací smlouvy obsahují poznámku, že pojištění se neplatí z důvodů zásahu vyšší moci - jako když třeba vybuchne sopka, vypukne revoluce nebo dopadne na zem meteorit. Jmenuje se to Casus a nullo praestatur (za náhodu nikdo neodpovídá). Jde o události mimořádné a nepředvídatelné, které nešlo za daných podmínek ani při vynaložení veškerého úsilí odvrátit.

Virus je také takový zásah vyšší moci. Je to tragédie, ale je nutné se s ní smířit. Neboť nemáme jen samá práva, ale také povinnosti a jednou z nich – byť nepsanou - je statečně sdílet s ostatními tento zásah vyšší moci. Není možné, abychom "mohli vše" a v případě že se nám toto "vše" vymkne z rukou, hned přiběhli, žalovali, fňukali a chtěli kompenzaci.

Výzva premiéra, aby Češi nejezdili nikam do Itálie, je nesmyslné rozhodnutí. Je to populismus. (místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež)

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama