Josef Švarcbek

Chci s vámi hasit problémy společnosti
  • KSČM
  • Planá
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2020 16:51:53

Spekulanti, veksláci, obchodníci nebo hyeny?

Spekulanti, veksláci, obchodníci nebo hyeny?

Pokud nevíte jak zbohatnout, tak mám pro vás tip. Obchodujte s rouškami a respirátory

  Spekulanti, veksláci, obchodníci nebo hyeny?
Kdysi dávno v minulosti bylo, milé děti, takové povolání, kterému se říkalo veksl. Ti, kdo to provozovali se nazývali veksláci. To byli takoví šikovní chlapci, kteří kupovali cizí měnu-marky ( marka je něco jako EURo) a dolary. Pak je prodávali těm, co si chtěli poněkud přilepšit při cestě do zahraničí, nebo zvýšit životní standard tím, že si koupili nějakou nedostatkovou věc v Tuzexu. ( Tuzex byl obchod, kde se za papírky, kterým se říkalo bony, kupovalo to nedostatkové zboží). Je to neuvěřitelné, ale mezi takové zboží patřily i jensy, zvané texasky. Je potřeba doplnit, že taková činnost byla zákonem zakázána. Říkalo se, že mezi takové veksláky se řadil i lobbista Rittig, lobbista Janoušek či dokonce bývalý ministr Chovanec. To snad ale nemůže být pravda.
A proč takový historický exkurz? Zdá se mi, že se historie opakuje, ale má podobu mnohem lačnější hyeny. Původní padesátihaléřová cena za kus dne spotřebné roušky už je historií. Náměstek ministra zdravotnictví Prymula sdělil, že roušky sice na trhu jsou, ale šroubují se ceny. Ministerstvo objednalo dvacet milionů roušek, které hodlá distribuovat lékařům a do nemocnic. Když to vynásobíme těmi reálnými 11 korunami za kus, za které je chce ministerstvo zdravotnictví kupovat, tak nám vychází částka 210 milionů korun. Za původní cenu by to bylo 10 milionů. Je zarážející, že tento vekslácký a vyděračský obchod ministerstvo toleruje. Nechá se tím vydírat. To byla informace ve čtvrtek 12.3.2020. Následující den se objevila informace, že na trhu se objevily i roušky za 25 korun, které byly nabízené nemocnici v Praze.
V TV prezident Lékařské komory Koubek říká, že terénní lékaři nemají ani rošky a gely, natož respirátory, do toho jde ta zpráva o ceně roušek. Nyní v nouzovém stavu nemá mít stát pro takový hyenysmus pochopení. Musí se tvrdě zasahovat. Vláda však odsouhlasí nákup roušek za 500 milionů. A ministr Vojtěch se v televizi chlubí, jak oni se o občany starají, že soutěží o cenu roušek jako na burze. Hyeny vydělají, ale nebude to mít zásadní vliv do prevetivních opatření. Je zde oprávněná otázka, jak byly nemocnice a ministerstvo připravené na takové mimořádné situace? Jak je vidět, nebyly. Nákupy ochranných prostředků se měly dělat předem, a ne nyní za ty lichvářské ceny. Tohle je selhání vlády. Vláda nemůže připustit hyenysmus. Ona platí ty nehorázné částky, poněvadž na ty hyeny ani nedosáhne. Svoje nory mají jistě mimo hranice naší republiky.
Jak je vláda připravena na válku? Je to slovo, které je v našich podmínkách téměř nekorektní a my si myslíme, že něco takového nemůže nastat. Pro odpověď můžeme nahlédnout do historie.
Ekonomika bude padat a hyeny se budou přežírat. Takhle vypadá současný společenský systém ve světě.
Ve zprávách dne 13.3.2020 konečně dobrá zpráva. Nemocnice na Bulovce obdržela 2000 respirátorů od českého dodavatele. Bude to stačit?


Kandidát do Senátu za volební obvod 3 Cheb-Tachov


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama