Mgr. Karolína Peake

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2012 9:37:42

Je třeba zprůhlednit financování politických stran

Je třeba zprůhlednit financování politických stran

V připravované novele zákona o sdružování v politických stranách silně přitvrzujeme pravidla pro financování politických stran.

Výroční zprávy na internetu a v podrobnější podobě, oddělené financování kampaní, zastropování výše daru od jednoho sponzora za jeden kalendářní rok. To jsou některá opatření, která navrhuje ministerstvo vnitra. V připomínkovém řízení můj úřad navrhuje navíc zastropování nákladů na kampaně nebo losování auditora pro výroční zprávu politické strany.

To všechno jsou nová pravidla, která můžeme vyhlásit s velkou slávou do médií, ale která nebudou mít zuby, pokud nebude zároveň zaveden dohled nad jejich dodržováním a řádné sankce za jejich porušení. Sankci může uložit jen úřad, a to podle správního řádu. Mezní sankcí může být i pozastavení příspěvku ze státního rozpočtu. Dohled poslanecké sněmovny nebo vybrané nevládní organizace (jak navrhuje ODS) je bezzubý a jen deklaratorní. Na poradním sboru místopředsedkyně vlády ale bylo také vzneseno doporučení, aby plánovaný úřad do budoucna měl kompetence širší, než jen dohled na politické strany a jejich financování. V návaznosti na další normy by nový úřad mohl dohlížet na celou oblast zpráv podávaných podle zákona o střetu zájmů, kontrolovat plnění povinností uložených připravovaným zákonem o regulaci lobbingu, popřípadě by mohl hlídat i plnění povinností vyplývajících ze zákona o svobodném přístupu k informacím. Šířeji postavený úřad by odpovídal požadavkům na skutečně komplexní pohled na protikorupční politiku. Takový postup doporučuje i Transparency International. Do pravidel pro obsazování úřadu pak navrhuji „konkurenční doložku“, podle níž se předsedou úřadu nebo inspektorem nemůže stát například poslanec, který v uplynulém volebním období seděl ve sněmovně. A že přinese zřízení úřadu náklady do rozpočtu? Odmítám přistoupit na tezi, že peníze jsou už rozkradeny a proto nemáme na boj se zlodějem. Pokud prosadíme jiné body z protikorupční strategie, ušetříme i stovky milionů korun (jen zřízením centrálního registru účtů lze ušetřit 600 milionů korun, které stát každoročně vydává na zjišťování informací od bankovních institucí).

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama