Josef Švarcbek

Chci s vámi hasit problémy společnosti
  • KSČM
  • Planá
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2020 13:36:00

Co nedokázala Greta, dokázal Covid 19

Co nedokázala Greta, dokázal Covid 19

Konference, demonstrace, omezování výroby klasických aut. To vše mělo zařídit zlepšení životního prostředí. Nic nezabíralo. Přišel koronavir a snímky z družit ukazují náramné zlepšení ovzduší. Jasná ukázka toho, kdo za špatné životní prostředí může.

 Co nedokázala Greta dokázal Covid 19

Největší světovou celebritou za poslední rok není žádný politik ani žádná hvězda šoubyznysu, ale drobná Greta, která školí politiky o nebezpečích pro planetu a lidstvo. Vystupuje v OSN, v Evropském parlamentu, kde je její průvodkyní předsedkyně Evropské komise. Greta ukazuje na znečištění planety jako důsledek vývoje civilizace. Velké plýtvání při výrobě, přesunech lidí leteckou dopravou, za kterou je velká uhlíková stopa. Greta jde příkladem, přes oceán do Ameriky neletí, ale pluje ekologicky lodí, neplýtvá ani za módu. Chodí ve vytahaném triku a svetru. Celý rok si kladu otázku, zda to stačí na změnu vývoje naší civilzace. Spíše ne. I kdyby dostala Nobelovu cenu, tak by se zásadně život v našich zeměpisných šířkách nezměnil. Pár lidí se jistě uskromní, ale zákony ekonomiky, kde vládne touha po zisku, který žene kapitál po celé zeměkouli, se nezmění. Někteří z mladé generace v čele s Gretou jdou příkladem, ale většina mladých si taky chce užívat výdobytků moderní civilizace. A že jich v Asii a Africe je.

Posledních několik dní čteme na informačních serverech a vidíme v televizi a slyšíme v radiu jen koronavir a Covid 19. Co to je ví dnes již každý. Nejde té informaci uniknout. Hodně lidí se toho bojí, někteří to zlehčují. I ti se však na celou situaci začnou dívat jinak, až začnou mít problémy sami nebo někdo z jejich okolí.

Proč tahám do ušlechtilého boje Grety Covid 19? Tak já vám to řeknu. Všiml jsem si, že přicházejí z Pekingu a jiných velkých měst zprávy dokládané fotkami, jak se v těchto městech zázračně zlepšilo ovzduší. Ve městech se dá dýchat. Něco, co obyvatelé těchto měst už téměř neznali. Již před příchodem covidu tam nosili roušky, ale tehdy to bylo kvůli špatnému ovzduší, a nyní mohou dýchat a dokonce i něco vidí. Starý smog je pryč. A nyní stejné zprávy přicházejí z Evropy.

Covid zachraňuje planetu. Greta je na vedlejší koleji. Nyní je zbytečné demonstrovat za planetu na náměstích . Covid 19 zachraňuje účinně a rychle životní prostředí. Málo se jezdí a přestává se létat.

Už dvakrát se Praha snažila ve sněmovně prosadit kontrolu služeb jako Airbnb. Neúspěšně. Až teď, když krátkodobé pronájmy zvyšují riziko šíření koronaviru, se posouvají návrhy na regulaci kupředu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) počítá s tím, že ještě letos bude povinné, aby Airbnb a podobné služby dávaly státu a městům informace, kdo je hostem a pronajímatelem nabízených bytů. "Doufám, že aktuální situace kolem koronaviru napomůže tomu, aby se celý proces urychlil," sdělil HN Babiš.

Není to tak dlouho, co to Babiš řekl. Nyní se situace s Airbnb vyřešila sama. Covid 19 to zařídil. V bytech pro Airbnb není nikdo. Nyní by ti spekulanti mohli ještě požadovat kompenzaci.

Březnové opatření holandské vlády, že uživatelé mají v zájmu ochrany životního prostředí jezdit v denních hodinách pouze stokilometrovou rychlostí místo obvyklých 120 nebo 130 kilometrů, se jeví dnešní optikou jako směšné a zpozdilé.
Josef Švarcbek-kandidát do Senátu za obvod 3- Cheb


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama