doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2020 12:10:00

Ceny za přeshraniční balíky jsou v porovnání s vnitrostátními neúměrně vysoké

Ceny za přeshraniční balíky jsou v porovnání s vnitrostátními neúměrně vysoké

Projev na 17. schůzi Senátu 18. března 2019 k zákonu o poštovních službách

 Tak vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

dovolte, abych vám předložil novelu, která je adaptačním předpisem k nařízení Evropského parlamentu a rady o službách přeshraničního dodávání balíků. Toto nařízení bylo předloženo v rámci balíčku o elektronickém obchodu. A nařízení samotné ukládá provozovatelům služeb dodávání balíků mimo jiné povinnost poskytovat národním regulačním orgánům informace o svých službách, o počtech zásilek, o jejich cenách. Primárně má tak přispět k větší transparentnosti cen, protože se v řadě případů spotřebitelům ceny za přeshraniční balíky jeví v porovnání s vnitrostátními cenami jako neúměrně vysoké.

Popravdě obsah nařízení je již v praxi naplňován, informace o cenách vybraných služeb jsou podle tohoto nařízení provozovateli poštovních služeb poskytovány ČTÚ a následně jsou zveřejňovány na webových stránkách Evropské komise tak, aby si zákazníci mohli zvolit pro ně nejvhodnějšího poskytovatele. Jak už jsem říkal, návrh zákona má arbitrační charakter, představuje minimalistickou implementaci na řízení, protože stanoví v podstatě již pouze sankce za porušení povinností z nařízení a určuje národní regulační orgány pro Českou republiku, kterými jsou Český telekomunikační úřad a Česká obchodní inspekce.

Návrh nepředpokládá dopad na státní rozpočet a Poslanecká sněmovna ho přijala s jediným pozměňovacím návrhem tisku pro tento návrh, který se týká pouze změny data účinnosti. A to z původně navrženého listopadového termínu 2019 na účinnost dnem vyhlášením zákona. Dovolte, abych vám tímto poděkoval za případné konstruktivní projednání a i v této době poděkoval, protože se jedná o Českou poštu, za jejich nasazení, protože jsem přesvědčen, že odvádí velmi dobrou práci a využívám této situace a možnosti k tomu, abych to i oficiálně sdělil, děkuji mockrát.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama