Jindřich Pilc

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2020 14:18:38

Řítíme se do společenské katastrofy

Řítíme se do společenské katastrofy

Významná část populace má mysl infikovanou komunismem. Situace je vážná a stále se zhoršuje. Ale mám pro vás dobrou zprávu: Dá se to vyléčit.

Německá komunistická vláda zablokovala vývoz respirátorů a roušek. Čeští komunisté protestují. Česká komunistická vláda zablokovala vývoz respirátorů a roušek. Čeští komunisté tleskají.

Policie pod velením komunistického ministra vnitra přepadla obchodníka a ukradla mu jeho zboží: respirátory a roušky. Dobrovolný obchod je výměna zboží za protihodnotu, na které se smluvní strany shodnou. Pokud si jedna strana zboží vezme násilím za nižší cenu, kterou jednostranně prohlásí za „cenu obvyklou“, jedná se o loupežné přepadení. Ukraden je rozdíl peněz mezi „cenou obvyklou“ a cenou aktuální. V obvyklých časech bývají obvyklé ceny, v neobvyklých časech mohou být ceny neobvyklé. Komunistický ministr vnitra po okradení obchodníka ještě vyhrožuje všem ostatním, že toto je varování pro všechny, kteří by chtěli vydělávat.

Martin Pánek: Potřebujeme, aby cenový systém fungoval svobodně, zejména v době krize
„Je životně důležité, aby se cenám nechalo volné pole působnosti. Cenový systém alokuje vzácné zdroje daleko lépe než vláda. Ekonomická věda nám dává nástroje, jak situaci dobře zvládnout.“

Karel Havlíček Borovský:
„Každého člověka jmění se musí hájiti a kdo se cizího jmění dotýká, kdo do cizího jmění sahá, jest komunista! Jen majitel sám právo má se svým jměním dle své vůle nakládati a každé míchání se do toho odjinud jest komunismus!“

Louis E. Carabini:
„Ekonomické zákony působící v odvětví zdravotnictví nejsou nijak odlišné od ekonomických zákonů z jiných odvětví. Organizuje-li vláda péči o naše zdraví, můžeme dříve či později očekávat katastrofu.“

Jak je možné, že stát může dělat věci, které by u jednotlivce všichni odsoudili jako zločin?
Frédéric Bastiat: Zákon

Co dělat, aby se k lidem dostaly potřebné věci?
Henry Hazlitt: Ekonomie v jedné lekci

V principu máme dvě možnosti pro fungování mezilidských vztahů, vztahů v lidské společnosti. Mír, nebo válku. Válka znamená, že všichni spolu bojují, všichni se vzájemně okrádají. Mír znamená, že všichni nechají všechny na pokoji, nikdo není okrádán nikým. Jistě, vždy se najdou nějaké výjimky, vždy budou existovat nějací zločinci, to však není důvod pro odmítání míru v mezilidských vztazích jako principu.

Válka znamená rozpad společnosti, v praxi tedy zbývá mír jako jediná možnost pro existenci a fungování lidské společnosti. Mír znamená, že nikdo není okrádán nikým. Pokud člověk není okrádán, má větší motivaci produkovat užitečné věci, aby si zlepšil svou vlastní životní úroveň. A pozor, ve svobodné společnosti to funguje tak, že svou vlastní životní úroveň nejlépe zvýšíte tak, že poskytnete co nejlepší službu co největšímu počtu svých spoluobčanů a tím zvýšíte i jejich životní úroveň!

Lidé v minulosti přišli na to, že dělba práce jim zvyšuje jejich životní úroveň. Přišli také na to, že jim zvyšuje jejich životní úroveň respektování práva na vlastnictví. A mnohokrát bylo prokázáno, že nerespektováním vlastnických práv upadla předtím bohatá lidská společnost do bídy. Může se to stát znovu. Může se to stát nám.

V posledních letech se postupně stále více prosazuje ve společenských vztazích princip násilí a donucení. Násilí a donucení je propagováno a oslavováno. Bez násilí a donucení by prý věci nemohly fungovat. Musíme prý ostatní lidi k čemusi donutit! A těch záležitostí, ve kterých je prý nutné lidi k čemusi donutit, neustále přibývá. Zakleknout jednotlivce pro blaho kolektivu. Končí to potom zakleknutím milionů jednotlivců. Už to tady v minulosti párkrát bylo. Chcete, aby to tu bylo znova?

Přemýšlejte a zbavte se té komunistické infekce! Přeji vám mnoho zdraví.


vyšlo na blogu idnes.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama