Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2020 18:39:00

Navrhujeme rozšíření okruhu osob, které budou moci čerpat mimořádné ošetřovné

Navrhujeme rozšíření okruhu osob, které budou moci čerpat mimořádné ošetřovné

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k rozšíření ošetřovného

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi, abych představila krátce pozměňovací návrh hnutí SPD k vládnímu návrhu zákona, který tady právě probíráme, jenž má číslo sněmovního dokumentu 4592 a ke kterému se tímto přihlašuji.

Tento návrh spočívá v tom, aby nárok na toto mimořádné a dočasné ošetřovné měli i rodinní příslušníci v příbuzenské linii dle dikce občanského zákoníku, kteří pečují o děti do 13 let věku v důsledku uzavření školních či předškolních zařízení, a to i tehdy, jestliže s těmito dětmi nežijí trvale ve společné domácnosti, což současná právní úprava ošetřovného neumožňuje, respektive umožňuje to pouze rodičům dítěte.

Důvodem pro předložení návrhu je právě mimořádnost a neodhadnutelná dlouhodobost stavu, který nyní prožíváme, a snaha o zmínění jeho ekonomických a sociálních dopadů na rodiny, které i tak budou enormní. Tento náš návrh by alespoň mnoha rodičům a rodinám umožnil volbu, jak nouzový stav přežít s co nejmenšími komplikacemi všeho druhu i s výhledem do budoucna. A nejedná se jen o komplikace ekonomické. Jednak jde o to, že mnozí rodiče jsou nyní nuceni na dlouhou dobu opustit za účelem péče o děti svá společensky mimořádně potřebná zaměstnání, ať už to jsou lékaři, zdravotní sestry, záchranáři, příslušníci bezpečnostních sborů nebo pracovníci obchodu a služeb a mnoho dalších povolání.

Proto tedy navrhujeme toto rozšíření okruhu osob, které budou moci nyní čerpat mimořádné ošetřovné, i o blízké příbuzné nežijící s dítětem ve společné domácnosti, například o prarodiče či starší sourozence za podmínky, jsou-li zároveň zaměstnanci účastnými na nemocenském pojištění. Toto opatření by umožnilo mnoha rodinám možnost rozhodnout se, kdo se v této nelehké době péče o dítě ujme, ať už s ohledem na finanční stránku věci, či dle dalších kritérií, typ profese rodičů, jejich role v zaměstnání, riziko ohrožení jejich pracovní pozice v důsledku dlouhodobě absence a mnoho jiných důvodů. Moc vám děkuji za zvážení a vaši podporu.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama