Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2020 21:33:00

Navrhuji zvýšit daňovou slevu na poplatníka

Navrhuji zvýšit daňovou slevu na poplatníka

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k úpravám v oblasti pojistného na sociální zabezpečení

 Vážené dámy, vážení pánové,

předem bych chtěl říct, že jsem rád, že vláda naplňuje i to, o co jsme i my jako Piráti již minulý týden žádali, tedy odpuštění sociálního a zdravotního pojištění osobám, které jsou postiženy současnou krizí. Nutno podpořit OSVČ i jiné občany, kteří například přišli o práci ve zkušební době, pracovali na DPP, DPČ a podobně.

Další, co může podpořit OSVČ, je například odklad splátek. Jsem rád, že členové České bankovní asociace vyslyšeli moji žádost na zavedení možnosti odkladu splátek hypoték a jiných úvěrů. Pokud vím, jednotlivé banky již pomalu tuto možnost zavádějí. Současně bych chtěl ovšem požádat banky, aby se při zavádění jednalo o skutečnou pomoc jejich klientům, tedy bez dodatečných sankcí či poplatků.

Ministryni financí jsem zaslal také návrh, který by měl pomoci získat akutní finanční pomoc OSVČ i jiným lidem v nouzi a současně byl férový vůči všem občanům České republiky, a to zvyšme daňovou slevu na poplatníka, umožněme její předčasné vyplacení jako akutní pomoci státu kvůli koronavirové nákaze. V současné době bude kvůli koronavirové nákaze čelit mnoho občanů České republiky existenčním problémům, stát by měl jednoduše a rychle poskytnout finanční prostředky všem občanům, kteří budou pomoc v příštích měsících potřebovat. V tuto chvíli proto Ministerstvu financí navrhuji zvážit možnost zvýšení daňové slevy na poplatníka a možnost jejího předčasného vyplacení již od dubna 2020. Jednalo by se tak o dočasnou obdobu základního příjmu. Současná výše daňové slevy na poplatníka pro rok 2020 činí 24 840 korun ročně a i přes růst inflace v posledních deseti letech nedošlo k jejímu zvýšení od roku 2008.

V tuto chvíli proto navrhuji zvýšit daňovou slevu na poplatníka v souladu s návrhem kolegy poslance Mikuláše Ferjenčíka na 33 tisíc korun ročně. Současně s tím by se pro osoby od 18 let věku, které nepobírají důchod nebo jinou formu státní výsluhy, změnila pro krizový rok 2020 forma slevy na bonus. To by zajistilo, že dané finanční prostředky získají i lidé bez příjmu. Stát by následně měl umožnit předčasné vyplacení daňového bonusu již v příštím měsíci v maximální výši 33 tisíc korun v několika měsíčních platbách, kdy maximální výše měsíční platby by činila 11 tisíc korun a poslední platba by byla státem odeslána nejpozději v prosinci tohoto roku. Obdobně by mohly být vyplaceny další daňové bonusy, jako je daňový bonus na děti. Žádost o předčasné vyplacení by mohli podat všichni občané České republiky na svůj finanční úřad elektronicky, zřídit datovou schránku lze bezplatně na každém Czech Pointu. Elektronické podání by pomohlo snížit koncentraci lidí na finančních úřadech. Zaměstnancům, kteří podepsali prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a již část slevy uplatnili, by se snížila maximální vyplácená část o již uplatněné slevy. Vyúčtování daňové slevy, bonusů, proběhne standardně odevzdáním daňového přiznání za rok 2020, kdy následně proběhne případné doplacení daně. Současná novela MOJE daně navíc zatraktivní využívání elektronické komunikace s veřejnou správou. Vytvořené datové schránky nově nebude nutné používat povinně a příští rok bude na základě mého návrhu prodloužena lhůta pro podání elektronického daňového přiznání o jeden měsíc. Výhodou tohoto řešení je férový přístup ke všem občanům, při kterém se současně prostředky dostanou k potřebným téměř ihned, nízká administrativní náročnost a předpoklad, že žádat nebudou ti, kdo prostředky akutně nepotřebují, protože prostředky stejně získají nejpozději při podání daňového přiznání, dělá tuto variantu snadno realizovatelnou.

Náklady na navýšení daňové slevy a rozšíření okruhu příjemců odhaduji na zhruba 50 - 60 miliónů korun, přičemž až 35 miliard se pravděpodobně vrátí přes platby daní, povinných pojistných a dalších poplatků zpět do rozpočtů. Skutečný náklad pro státní rozpočet dané opatření může mít zhruba 29 miliard korun. Domnívám se, že návrh je uskutečnitelný, výhodný pro občany i stát a je efektivní v současné situaci. Jsem rád, že mnoho podnikatelů i výzkumných institucí ukazuje svoji flexibilitu při adaptaci na nové požadavky ve výrobě ochranných pomůcek a zdravotních přístrojů. Technická univerzita v Liberci je špička v oboru nanovláken a nyní vyzývá i jiné české výrobce k maximální možné výrobě nanovláken s jejich pomocí. Například firmy Safety Nano Protect v České Kamenici nyní vyrábí roušky z nanovláken. TU chce také vyrábět nanovláknové filtry, které by mohly být použity v domácky vyrobených bavlněných rouškách v kapsičkách, jak uvádí roušky na rouskystulkou.org. Stejně tak akademici z ČVUT v Praze začínají s výrobou respirátorů s nejvyšší mírou ochrany, otestovali plicní ventilátor, obdobně tým dobrovolníků Covid19 za pomoci Prusa Research začal s výrobou ochranných štítů pro zdravotníky i další. Podpořme tyto živnostníky. Kupujme české a evropské výrobky a nechť je podpoří i stát, např. předobjednávkou.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama