ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2020 9:09:00

Vyzýváme středočeskou hejtmanku, aby zajistila ochranu lékárníků

Vyzýváme středočeskou hejtmanku, aby zajistila ochranu lékárníků

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová čelí v posledních týdnech tvrdé kritice, že její hejtmanství nezvládá zásobit klíčové krajské záchranné složky ochrannými pomůckami pro boj s novým typem koronaviru.

Zástupci STAN na to upozorňují opakovaně a vítají alespoň dílčí nápravu.

Kraj však selhává i nadále v distribuci ochranných pomůcek, ty navíc mnohdy nesplňují základní požadavky nutné pro ochranu před Covid-19. Kritická je situace lékárníků, kteří hejtmanku zoufale prosí, aby situaci začala urychleně řešit.

„26. března obdržely vesměs všechny lékárny ve Středočeském kraji 50 papírových ústenek. Bohužel se nejedná o žádnou nano, či jinou speciální ústenku, ale o jednorázovou, papírovou ústenku, která vydrží 2-3 hodiny , poté se musí vyměnit. Ostatní kraje poskytly ochranné prostředky svým lékárnám ve značně odlišném množství a také ve velmi odlišné kvalitě. A také s daty prvních, či následných závozů,“ popsal svoji situaci i zkušenosti svých kolegů lékárník z Brandýsa nad Labem. „Nerozumím tomu, proč, když vše řídí stát, se pomůcky v jednotlivých krajích liší. Proč kolegové na Vysočině dostanou kvalitní a nositelné respirátory ffp2 navíc o 4 dny dříve, než Středočeský kraj dá 50 ústenek?,“ dodává.

Hnutí STAN a jeho starostové v této krizové situaci opakovaně nabízeli hejtmance Jermanové Pokorné pomoc s řešením této nestandartní situace, ta to ovšem odmítla s tím, že kraj situaci zvládá.

„Kraj situaci nezvládá, rozdělování pomoci je nesystematické, nejen lékárníci přeci nemohou v denním kontaktu s pacienty i dalšími zákazníky lékáren pracovat bez ochrany. Hejtmanka hazarduje nejen s jejich zdravím, ale se zdravím jejich okolí. Opakovaně tedy žádám, aby hejtmanka začala urychleně napravovat situaci i v tomto zdravotnickém oboru,“ apeluje šéf středočeského hnutí STAN Věslav Michalik. „Stále jsme připraveni hejtmance pomoci. Teď nejde o politiku, jak sama tvrdí, ale o zdraví občanů našeho kraje,“ dodal.

Paní hejtmanko:
z jakého důvodu Středočeský kraj rozdělil ochranné pomůcky tak odlišně oproti ostatním krajům, obzvlášť, když Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení krajům k distribuci OPP, a jak se s nimi tedy naložilo?
kdy konečně dostanou zdravotníci odpovídající ochranné pomůcky, díky kterým by mohli vykonávat svoji práci beze strachu nejen o sebe, ale hlavně o všechny ve svém okolí?

Ing. Věslav Michalik, CSc, předseda Středočeské krajské organizace STAN


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama