PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2020 9:41:00

Kraj chce nakoupit plicní ventilátory pro náchodskou nemocnici

Kraj chce nakoupit plicní ventilátory pro náchodskou nemocnici

Rada Královéhradeckého kraje projednala nákup plicních ventilátorů pro Oblastní nemocnici Náchod. Za jedenáct ventilátorů kraj hodlá zaplatit 5 milionů korun.

Vedení kraje zároveň odsouhlasilo, že nákup proběhne kvůli zrychlení procesu v rámci jednacího řízení bez uveřejnění.

„S nákupem plicních ventilátorů pro náchodskou nemocnici se počítá v rámci první etapy modernizace. S ohledem na vývoj situace kolem epidemie koronaviru je ale nutné nákup uspíšit, aby bylo možné v případě potřeby zajistit péči pacientům s těžkým průběhem onemocnění COVID-19, pro které je plicní ventilace životně důležitá,“ informoval hejtman Jiří Štěpán.

Rada kraje dala hejtmanovi pravomoc uzavřít kupní smlouvu s dodavatelem ve zrychleném režimu, konkrétně zadat veřejnou zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění.

„Na trhu je aktuálně velký přetlak a my chceme pro krajskou nemocnici nakoupit plicní ventilátory co možná nejrychleji právě kvůli jejich potřebě při péči o pacienty infikovaných koronavirem. Za nastavených podmínek bychom mohli první plicní ventilátory obdržet v řádu jednoho měsíce od uzavření smlouvy. Za jedenáct plicních ventilátorů kraj zaplatí 5 milionů korun,“ doplnil náměstek hejtmana Aleš Cabicar odpovědný za zdravotnictví s tím, že kraj v současnosti vyjednává s několika společnostmi, které by zařízení byly schopné dodat v nejbližším možném termínu.

Plicní ventilátor mechanicky nahrazuje napadené plíce pacienta, dodává do jeho těla kyslík a odvádí z krve oxid uhličitý. Krajské nemocnice v současnosti disponují zhruba 50 plicními ventilátory. Nákupem jedenácti nových kraj zvýší jejich počet o 20 % a bude tak v případě potřeby schopen zajistit potřebnou péči většímu počtu pacientů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama