Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2020 9:25:01

Děkujeme všem pracovištím a firmám, které se zapojují do pomoci druhým!

Děkujeme všem pracovištím a firmám, které se zapojují do pomoci druhým!

V současné době se už měsíc vypořádáváme s nemocí COVID-19 a činíme všechny kroky, abychom v České republice měli koronavirovou pandemii pod kontrolou.

To se nám zatím daří a pevně doufejme, že tento boj se zákeřným virem zvládneme a život našich občanů se opět vrátí do normálních kolejí.

Hnutí SPD si váží práce všech, kteří jsou v boji proti této nebezpečné virové nemoci v první linii, což naše vedení již několikrát a při různých příležitostech ocenilo. Nyní bych naše poděkování rád rozšířil i na další pracovníky vědeckých a odborných pracovišť a firem, kteří vyvíjejí a vyrábějí zdravotnický materiál, nabízejí občerstvení těm, kteří pracují v první linii a např. šijí roušky nebo zabezpečují rozvoz potravin a léků potřebným. Po negativních zkušenostech s pomocí ze strany Evropské unie v počátcích šíření koronavirové pandemie naši občané opět prokázali, že jim soudržnost se spoluobčany není lhostejná a řada z nich přiložila ruku k dílu, za což jim patří velký dík. Nerad bych na někoho zapomněl, ale výčet by byl značný, takže uvedu jen pár příkladů.

Akademická pracoviště a vysoké školy zabezpečují ve svých vědeckých laboratořích pomoc s testováním vzorků na koronavirus. Vědci také pracují na vývoji nových metod pro testování, které by zbavily Česko závislosti na soupravách ze zahraničí a testování zrychlily. Vědečtí pracovníci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR v Praze připravili testování pomocí robotické stanice. Tamní robot denně otestuje až tisíc vzorků. Podobné množství zpracuje také vědecký tým v centru BIOCEV ve Vestci. Povolení k analýzám vzorků dostali také vědci v Biologickém centru AV ČR v Českých Budějovicích a další.

Technická univerzita v Liberci reagovala na nedostatek respirátorů nejvyšší kvality pro naše zdravotníky velmi rychle a nedostatek respirátorů se snaží pokrýt vlastními silami. Na zdejší univerzitě, známé výzkumem v oblasti nanovláken, zapojili zcela nový stroj, který vyrobí materiál až na šest tisíc roušek denně. Podle dostupných testů jsou ve velmi vysoké kvalitě a fungují tedy vlastně jako respirátor, který chrání jak okolí, tak samotného nositele. Šité jsou totiž z nanovláken, které nový stroj vyrábí metodou elektrostatického zvlákňování střídavým proudem. Díky nanovláknům by roušky neměly propustit koronavirus dovnitř, ani ven.

Tým CoroVentu složený z pracovníků Fakulty biomedicínského inženýrství při ČVUT, lékařů z jednotek intenzivní péče, specialistů na výrobu, pneumatická vedení, elektroniku, logistiku a další obory navrhl profesionální ventilační jednotku, která může zachránit životy pacientů s nemocí COVID-19. Výrobní náklady CoroVentu se podařilo snížit na 100 tisíc korun a to při zachování výroby veškerých dílů v České republice. Běžné plicní ventilátory stojí kolem půl milionu korun. Kromě úprav na ventilaci docílili vědci snížení nákladů také tím, že většina se rozhodla do projektu zapojit zadarmo. Výraznou pomoc ale získali také od lidí, kdy v rámci veřejné sbírky bylo za jediný den vybráno skoro 12 milionů korun. Nyní je sbírka už pozastavena, neboť tento projekt chce financovat stát.

Řada firem svou pomoc zaměřuje na zásobování vytížených zdravotníků jídlem a nápoji. Již několik firem dodává zdravotníkům pečujícím o pacienty s koronavirem jídlo, občerstvení a kávu. Další firmy zabezpečují šití a distribuci ochranných roušek a to v součinnosti s dobrovolníky. Jako poslední zmíním studenty lékařských fakult vysokých škol, kteří nabízejí svou pomoc ve zdravotnických zařízeních, kde je nedostatek pomocného personálu.

Vážíme si našich občanů, kteří se v těchto těžkých dobách zapojili do pomoci druhým. Znovu se potvrdilo, že v naší zemi žijí lidé, kteří disponují nejen znalostmi a dovednostmi, ale jsou i empatičtí a solidární k ostatním. Všem takovým upřímně děkujeme.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama