Rožnov pod Radhoštěm [okres Vsetín]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2012 14:19:39

Sociální služby ve velkém ohrožení

Sociální služby ve velkém ohrožení

Poskytovatelé sociálních služeb ve Zlínském kraji se v úterý 10.1.2011 dozvěděli výši finanční podpory z Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) na svou činnost. Navrženou částku považují za likvidační.

 

Poskytovatelé sociálních služeb ve Zlínském kraji se v úterý 10.1.2011 dozvěděli výši finanční podpory z Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) na svou činnost. Navrženou částku považují za likvidační. Například Domov Kamarád má od státu dostat pouze přibližně 9% požadovaných prostředků.


Radní pro sociální oblast Zlínského kraje Taťána Nersesjan svolala v úterý 10.1.2011 jednání představitelů samospráv a zástupců poskytovatelů sociálních služeb. Neměla ale pro ně dobrou zprávu. Dotace z MPSV budou v roce 2012 výrazně kráceny.

„Dozvěděli jsme se, že Domov Kamarád místo požadovaných a potřebných 1,85 milionů korun má dostat pouze 162 tisíc. Sociální centrum denních aktivit Iskérka potřebuje 1,44 milionů korun, od státu by ale měly dostat pouze 668 tis. Řada dalších poskytovatelů v našem regionu nedostane vůbec nic. Pro tyto organizace to prakticky znamená okamžité ukončení činnosti. Přestože se snaží získávat další finanční podporu od jiných dárců nebo prostřednictvím projektů, navrhovaná státní podpora nezajistí ani základní provoz těchto poskytovatelů sociálních služeb,“ neskrývala své rozhořčení starostka Rožnova Markéta Blinková, která společně s ostatními kolegy ihned podepsala Prohlášení samospráv kraje a obcí s rozšířenou působností na území Zlínského kraje k financování sociálních služeb v roce 2012.

V něm se mimo jiné konstatuje, že „…většina služeb sociální prevence bude bojovat o přžežití a některým službám hrozí zánik. Vzhledem k tomu, že tyto služby hrají zcela klíčovou roli nejen při integraci lidí v nepříznivé sociální situaci zpět do společnosti, ale také při ochraně společnosti před šířením společensky nežádoucích jevů, je tato situace alarmující a níže podepsaní zástupci apelují na ministerstvo ve věci urychleného řešení dané problematiky…“

„ Dotace v navrhované výši de facto znamená likvidaci Kamarádu. My se připravujeme na velice razantní úsporná opatření, máme několik variant, které nastoupí zřejmě už od února. Nicméně s navrhovanou částkou letošní rok nemůžeme přežít. Je to pro nás velké zklamání, protože to je naprosto nesystémový přístup státu v rámci rozdělování dotací. Po třinácti letech služby, která je stabilní, se dostáváme do situace, která je opravdu likvidační. Navíc Domov Kamarád je jediným poskytovatelem ambulantních služeb pro naší cílovou skupinu v rámci celého ORP (obce s rozšířenou působností, pozn. T. Gross). Klienti nemají kam jít, nemají jinou alternativu,“ řekl místopředseda sdružení Domov Kamarád Petr Jelínek.

„Komunitní plány a vše na ně navazující, co se za posledních deset let udělalo, se prakticky pohřbívá. Na plánech léta spolupracovaly stát, kraj, poskytovatelé i uživatelé sociálních služeb. To vše ale tímto pozbývá smyslu. Protože bez financí jsou plány k ničemu,“ doplnila starostka Rožnova Markéta Blinková s tím, že na příští týden svolala radnice schůzku všech zainteresovaných poskytovatelů. Na ní bude dohodnut další postup v této velmi alarmující záležitosti.

Zvuková verze


Zpracoval:
Tomáš Gross
tiskový mluvčí
MěÚ Rožnov p. R.
Masarykovo náměstí 128-129
756 61 Rožnov p. R.,
tel.: 571 661 137
mob.: 739 503 636
gross.os (zavinac) roznov.cz


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama