Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2020 10:41:24

V legislativní nouzi jsme podpořili návrhy zákonů, které pomohou občanům!

V legislativní nouzi jsme podpořili návrhy zákonů, které pomohou občanům!

Poslanci hnutí SPD podpořili ve Sněmovně návrhy zákonů cílící ku prospěchu našich občanů. Jednání se uskutečnilo v úterý a ve středu a skončilo pozdě v noci, přesně v 02:51 hod. ve čtvrtek.

Všichni naši poslanci za hnutí SPD tento týden podpořili návrhy vládních zákonů projednávaných v Poslanecké sněmovně ve stavu legislativní nouze, které by měly pomoci občanům překlenout mimořádnou situaci, do které se dostali v důsledku vládních opatření v souvislosti s pandemií koronaviru.

Toto úterý v 10 hodin zahájil předseda PS PČR Radek Vondráček 43. schůzi Poslanecké sněmovny a navrhl program jednání, jenž obsahoval jediný bod, kterým byl návrh na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu. Předložený návrh uvedl premiér Andrej Babiš, který krátce zhodnotil kroky vlády v období vyhlášeného nouzového stavu a požádal přítomné poslance, aby vyhověli návrhu vlády, na jeho prodloužení do 11. května 2020. Za hnutí SPD vystoupil v rozpravě místopředseda Sněmovny a zároveň předseda hnutí SPD Tomio Okamura. 

Ve svém vystoupení konstatoval, že poslanci SPD podpoří kompromisní návrh na nouzový stav do 30. dubna 2020 a zároveň doplnil, že je potřeba každodenní situaci aktualizovat, a že poslanci SPD jsou připraveni hned druhý den přijít na schůzi Poslanecké sněmovny a hlasovat o prodloužení, či jiné úpravě toho nouzového režimu, pakliže to bude aktuální situace vyžadovat. Následně apeloval na pana premiéra i na krizový štáb, aby veškerá opatření vážili s velkou rozvahou, neboť zdrojem financí k zaplacení krize nemohou být pouze stamiliardové dluhy země a zmrazené nebo vybrané peněženky občanů. Platit v krizi musí také nadnárodní korporace a konkrétně jejich zisky. Řada těchto korporací bude na této krizi vydělávat a jistě by se jim líbilo přenést náklady na obyčejné lidi. My v SPD budeme zájmy našich občanů hájit a budeme znovu dávat návrhy, které půjdou po zdanění peněz, jež z této země odtékají do zahraničí. Tyto zisky vytvářejí české ruce a české mozky, ale peníze vyvádějí nadnárodní korporace.

Naše hnutí SPD přistupuje od počátku k vládě konstruktivně. Nepolitikaříme a předkládáme trpělivě pozitivní řešení na zdravotní, ekonomickou a sociální pomoc občanům postiženým nouzovým stavem. Myslíme si, že je potřeba táhnout za jeden provaz, abychom krizi společně překonali. Vládní opatření jsou však pomalá a nedostatečná a kvůli tomu již bohužel začalo propouštění lidí ze zaměstnání a mnoho lidí se ocitá v ekonomické a sociální nouzi. Patří mezi ně zaměstnanci, podnikatelé, živnostníci, rodiče samoživitelé, invalidní a starobní důchodci a další. Přitom hnutí SPD mnoho návrhů předalo vládě jak na zlatém podnosu, ale nejsou přijímány. Též jsme připraveni navrhnout koncepční kroky pro podporu českých firem. Naše firmy musíme pustit k veřejným zakázkám, a proto se hlásíme k ekonomické národní protekci. Jinak budeme investovat veřejné peníze pro zisk, který odteče za hranice této země. Stát, ale i další instituce mají dostatek odborných kapacit, aby potřebné změny připravily. Ve svém vystoupení Tomio Okamura také oprávněně kritizoval Evropskou unii. V závěru zmínil, že současná krize zdravotní bude přerůstat v krizi ekonomickou a s významnou pravděpodobností přeroste v krizi bezpečnostní, potravinovou, energetickou a geopolitickou. V této souvislosti musí mít vláda připravenou strategii na zajištění potravinové bezpečnosti a soběstačnosti České republiky, a to jsme od vlády zatím neslyšeli.

V průběhu úterního jednání vystoupil předseda hnutí SPD Tomio Okamura také k tomu, aby přetlumočil dotaz, který dostal od zoufalých občanů Mostu a Litvínova, proč vláda v době uzavření státních hranic a stavu nouze využila výjimku z krizového zákona a dala povolení k příjezdu 595 zahraničním pracovníkům. Jedná se o 575 zahraničních dělníků a 20 specialistů. V závěru tohoto vystoupení ještě předseda Okamura zmínil, že v SPD jsme konstruktivní, pracujeme a snažíme se. To dokazuje na příkladu, kdy on sám oslovil přímo japonského výrobce léku proti koronaviru. Antivirotikum Avigan vyrábí firma Fujifilm, spadající pod Toyama Chemical. Po usilovném vyjednávání japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi sdělil, že nám tento lék nebudou prodávat, ale darují ho. Česká republika tak bude patřit mezi dvacet zemí, kterým zdarma dodají tento experimentální lék. Za tuto aktivitu si Tomio Okamura zaslouží velké poděkování. Následně bylo odhlasováno, že nouzový stav bude prodloužen do 30. dubna 2020 a 43. schůze PS byla ukončena.

Po této schůzi začala 44. schůze Sněmovny, na které se začaly projednávat vládní návrhy zákonů v legislativní nouzi, kterých bylo na programu celkem osmnáct. Po projednání několika z nich, byla schůze před půlnocí přerušena a pokračovala ve středu 9. dubna. Na této schůzi byla projednána celá řada návrhů zákonů, kde v rámci projednávání aktivně vystupovali i naši poslanci a navrhli jsme také řadu pozměňujících návrhů, které ale nebyly vládou hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM přijaty. Tři zákony jsme také nepodpořili. Jednalo se například o posílení pravomocí Police ČR a strážníků městských policí, aby mohli na místě pokutovat občany za nerespektování vládních nařízení ve spojitosti s pandemií koronaviru. Posílení pravomocí v této těžké době není podle nás potřeba. Policisté by měli v této době hlavně pomáhat a chránit a co nejvíce těchto porušení řešit domluvou.      

Všichni naši přítomní poslanci zbytek navrhovaných vládních zákonů, které jsou z našeho pohledu prospěšné pro naše občany, podpořili a i v budoucnu jsme připraveni v případě potřeby ve Sněmovně kdykoli zasednout a jednat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama