Mgr. Jaroslav Větrovský

  • BPP
  • Tábor
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2020 22:34:00

Snahou návrhu je eliminace rizika nárůstu nesplácených úvěrů

Snahou návrhu je eliminace rizika nárůstu nesplácených úvěrů

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 4. 2020 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru, ve znění pozdějších předpisů

Děkuji a v kontextu s tím, co říkala paní vícepremiérka, tedy jenom informativně sděluji, že snahou návrhu je skutečně eliminace rizika masivního nárůstu nesplácených úvěrů v ekonomice, a to spotřebitelských i podnikatelských, a z nich možných plynoucích následků v podobě insolvencí, exekucí a dodatečných nároků na sociální výdaje státního rozpočtu. Současně se návrhem omezí působení, přesně tak, jak říkala paní vícepremiérka, tzv. predátorské poskytování úvěrů, kteří mají svůj podnikatelský model postavený na spekulaci, na platební neschopnosti dlužníka. Za účelem omezení nárůstu dluhu, s jehož splácením může být dlužník v dlouhodobém prodlení, se stanoví omezení úroků, které věřitel může po dlužníku v případě dlouhodobého prodlení žádat nad výši zákonného úroku z prodlení, to je 8 procentních bodů nad aktuální repo sazbu vyhlášenou ČNB. Existence dlouhodobého prodlení na straně dlužníka je stanovena v délce 90 dnů. Zákon také definuje OSVČ pro účely tohoto zákona. Skutečně v PS tento zákon byl projednán jako zákon značně nekonfliktní, o čemž svědčí výsledné hlasování, kdy z 99 poslanců hlasovalo 84 pro a nikdo nebyl proti. Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, který byl výborem garančním, projednal tento tisk na své 24. schůzi 15. dubna, tedy včera a přijal 163. usnesení, ve kterém výbor doporučuje Senátu Parlamentu České republiky schválit návrh zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou, za druhé určuje mne jako zpravodaje projednání pléna a za třetí pověřuje pana předsedu Vilímce, aby předložil toto usnesení předsedovi Senátu.

Ze sedmi přítomných senátorů na jednání výborů pro hospodářství, zemědělství a dopravu hlasovalo sedm pro toto usnesení. Děkuji vám, pane předsedo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama