TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2020 7:35:00

Prodloužení nouzového stavu naši podporu nemá, zato živnostníci ano

Prodloužení nouzového stavu naši podporu nemá, zato živnostníci ano

Nouzový stav potrvá v Česku do 30. dubna. Jeho další prodloužení za stávajících podmínek poslanci TOP 09 podpořit nemohou.

 Vláda uvádí jenom jediný důvod pro prodloužení nouzového stavu, kterým je nutnost nákupů bez výběrových řízení. Vláda také dostatečně nezdůvodnila, proč by nemělo být možné vycestování ze země. Nesouhlasíme s předsedou vlády v tom, že by otevření hranic nemělo být prioritou. Řada lidí má za hranicemi příbuzné nebo část rodiny.

Větší podporu si zaslouží živnostníci, kteří vinou vládních rozhodnutí nemohou několik měsíců vykonávat své povolání. „Fixní náklady, jako je nájem, však stále platit musí. Jen v Praze podle průzkumu agentury Data Servis může definitivně zavřít až čtvrtina restaurací,“ říká místopředseda TOP 09 Lukáš Otys. TOP 09 bude i nadále prosazovat, aby jim stát pomohl kompenzovat jejich fixní náklady, zejména nájmy.

„Omezování svobod nehodláme dále akceptovat a už vůbec ne v situaci, kdy není jasné, co se musí stát, aby byl nouzový stav zrušen. Z módu, kdy každý říká něco jiného, jsme se totiž pořád nedostali,“ komentuje postoj TOP 09 k prodloužení nouzového stavu předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

„Ochrana veřejného zdraví musí být nejvyšší prioritou, ale zároveň nemůžeme dopustit, aby měla současná krize likvidační dopad na malé podniky a živnostníky. Ti, kteří museli nuceně zavřít, totiž odnesou dopady pandemie nejvíce,“ říká místopředseda TOP 09 Lukáš Otys. V nejvíce ohrožených oborech jako jsou služby, obchody, wellnes centra či oblasti cestovního ruchu přitom pracuje zhruba každý sedmý až osmý Čech. „Jen malou útěchou těmto lidem může být plán uvolňování opatření, který zveřejnila vláda na začátku týdne. S vysokou pravděpodobností už většina živnostníků tuší, kdy bude moci otevřít. Avšak jejich nejistota, z čeho zaplatí nájmy, když nebudou mít několik měsíců žádný příjem, stále trvá,“ dodává místopředseda TOP 09.

„Chtěli jsme živnostníkům pomoci s fixními náklady, zejména nájmy. Náhradou škody ani ušlým ziskem podnikatelů jsme se zatím v první fázi nezabývali. Náš návrh si kladl za cíl pokrytí fixních nákladů. Vládní poslanci jej však velmi nezodpovědně smetli ze stolu,“ připomíná návrh TOP 09 poslankyně Pekarová Adamová.

„Přitom šetření Hospodářské komory mezi jejími členy přišlo s poměrně alarmujícími zjištěními. Podle dat z této analýzy se v dubnu může s významnými finančními problémy potýkat až 37 % živnostníků a firem,“ poukazuje Lukáš Otys. Téměř každá třetí firma byla podle Hospodářské komory už nucena rozpustit své finanční rezervy.

Stávající vládní programy na podporu živnostníků mají podle TOP 09 značné rezervy a jejich skutečný dopad na ekonomickou situaci nemusí být valný. Například úvěrový program COVID II se nevztahuje na projekty v Praze, pozitivní dopad kompenzačního bonusu Pětadvacítka je pro řadu podnikatelů zase spíše symbolický. „Pětadvacítka nezohledňuje právě fixní náklady podnikatelů. Pro ilustraci jsme v tabulce srovnali tři modelové situace podnikatelů z různých ohrožených segmentů i částí republiky. Vzali jsme v potaz termín, kdy budou moci otevřít, přepočítali přibližnou výši jejich nájmů (podle nabídek realitních kanceláří) a porovnali tyto údaje s 25 tisíci od ministerstva financí. Bez ohledu na jejich další náklady budou tito podnikatelé v mínusu,“ vysvětluje místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

Jak přínosný je pro živnostníky program Pětadvacítka?

tabulka
Legenda: Zmínění živnostníci jsou pouze ilustrační příklady. Výše nájmů vychází z přibližných cen nájmů nebytových prostor v daných krajích. Doba bez výkonu činnosti se počítá od vyhlášení nouzového stavu až do plánovaného uvolnění vládních opatření.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama