ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2020 14:09:00

Andrej Babiš jede podle hesla „Slibem nezarmoutíš“

Andrej Babiš jede podle hesla „Slibem nezarmoutíš“

Slib investovat 8 bilion korun do stavebnictví považuje hnutí STAN za čirou utopii nebo hazard s budoucností této země. Premiér ve vystoupení v pořadu Události, komentáře v ČT slíbil masivní investice a zároveň žádné zvyšování daní.

 „Andrej Babiš se chce z krize proinvestovat stavěním přehrad a dalších staveb - za 8 bilionů korun. Upozorňuji, že při současném tempu investic by na to vláda potřebovala 100 let. Ale i pokud tempo citelně zvýší, otázkou je, kde na to vezme - a tady už Babišův recept přímo hazarduje s naší budoucností,“ varuje člen předsednictva a ekonomický expert STAN Věslav Michalik.

Andrej Babiš totiž nabídl „jednoduchou“ cestu: zaplatí to prý ČNB. I tak je ale 8 bilionů korun gigantická částka - výkon celé české ekonomiky má hodnotu kolem 5 bilionů korun ročně.

„Ta částka je mimo jakoukoli absorpční schopnost české ekonomiky. Navíc by rozhodně nemohla být financována z dluhopisového programu podpořeného ČNB. Podpora takového objemu dluhopisů by znamenala zničení jakékoli reputace ČNB. To by bylo opravdu tištění peněz ve velkém následované vysokou inflací a znehodnocením měny. Postižen by byl zejména střední stav a zaměstnanci.“ dodává Michalik.

„Odmítáme už další plané sliby. Od premiéra budeme chtít ve Sněmovně slyšet, jestli zase jen tak plácal do větru, nebo to myslí opravdu vážně. Centrální bance už vláda uvolňuje ruce, aby mohla nakupovat i dluhopisy s dlouhodobou splatností - čili v praxi opravdu tisknout peníze,“ dodává předseda STAN Vít Rakušan.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama