MUDr. Jiří Běhounek

kraj Vysočina
  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2020 15:38:00

Původní opatření v nemocnicích je třeba přehodnotit

Původní opatření v nemocnicích je třeba přehodnotit

O budoucnosti zásobování ochrannými prostředky i snížení počtu lůžek vyčleněných pro pacienty s COVID-19 dnes diskutovali hejtmani s premiérem a ministry.

Představitelé krajů dnes během společné videokonference jednali s premiérem Andrejem Babišem, ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou, s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou i se zástupci MPSV. 

1. místopředseda Rady Asociace krajů pověřený řízením tohoto orgánu a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek dal podnět premiérovi Andreji Babišovi k tomu, aby se vláda zabývala budoucím zásobováním ochrannými prostředky. „Chceme znát strategické postupy státu ohledně zásobování ochrannými prostředky po ukončení nouzového stavu. Jde nám o to, zda kraje nadále budou zahrnuty do centrálního zásobování, nebo budou řešit zásobování po své linii. Každopádně na to musíme být velmi dobře připraveni,“ uvedl Jiří Běhounek. Premiér Andrej Babiš upřesnil, že tato debata vládu ještě čeká v tomto týdnu. Poté bude Radu Asociace krajů o výsledku informovat. 

Hejtmani také požádali ministerstvo zdravotnictví, jestli by bylo možné upravit mimořádné opatření, které krajům stanovilo vyčlenit 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel pro umístění pacientů s podezřením na nákazu a nemocných. „Některé kraje pro toto opatření musely využít i část kapacit v nemocnicích, což nyní značně omezuje nemocniční provoz. A jestliže je situace poměrně příznivá a nemocnice se mohou vrátit k plánovaným výkonům, je třeba původní mimořádné opatření přehodnotit,“ zdůraznil Jiří Běhounek. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák navíc upozornil na značnou ekonomickou náročnost udržování vyčleněných lůžek například v lázeňských zařízeních a dalších místech. Jak uvedl náměstek ministra Roman Prymula, kapacity je možné nyní snížit, ale upravené mimořádné opatření bude muset obsahovat i pojistku, jež by znamenala, že kraje budou do cca 10 dnů schopny opět nastavit původní kapacity.

Ministr Adam Vojtěch informoval hejtmany o záměru schválit navýšení platby za státní pojištěnce, s čímž ale souvisejí nové úhrady, tedy i nutnost provést novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. „V souvislosti s platbami se v poslední době řešilo i odměňování zdravotníků pečujících o „covidové“ pacienty. V tomto ohledu bychom byli rádi, kdyby ministerstvo zdravotnictví, než rozhodne o tom, že nastaví odměňování ve fakultních nemocnicích, koordinovalo svůj postup s kraji, které nemají připraveny prostředky na stejný postup v regionálních nemocnicích. A zdravotníci by neměli vnímat jakýkoliv rozdíl mezi odměňováním za tento typ péče ve fakultních a v regionálních nemocnicích,“ dodal Jiří Běhounek.

Ten také v závěru jednání doplnil údaje o zapojení krajů do systému Chytré karantény. Nyní se projekt realizuje v Jihomoravském, Středočeském, Olomouckém, Moravskoslezském kraji a v Praze, od dnešního dne se zapojují naplno Karlovarský, Ústecký a Zlínský kraj. Ve čtvrtek 23. dubna budou následovat kraje Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Kraj Vysočina a Jihočeský.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama