Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2012 20:29:21

Čeští kontroloři odhalili další nelegální zásilku vajec ze zahraničí

Čeští kontroloři odhalili další nelegální zásilku vajec ze zahraničí

Více než 200 tisíc vajec z Maďarska se nesmí dostat do českých obchodů. Nařídili to inspektoři české Státní veterinární správy.

Maďarskou společnost, která vejce dodala Velkopavlovickým drůbežářským závodům a. s., totiž Evropská komise nezařadila na seznam drůbežářů disponujících tzv. obohacenými klecemi. Už včera kontroloři odhalili zásilku vajec nejasného původu v Olomouci a nařídili její vrácení výrobci do Polska.

Státní veterinární dozor zachytil dnes při kontrole ve Velkých Pavlovicích zásilku vajec z Maďarska. Producent Industrie eier Totkomlosi Tojástermelo dodal 216 400 vajec určených pro zpracování v potravinářském průmyslu. Maďarská společnost ale není na žádném ze schválených seznamů Evropské komise a je možné, že ještě používá tzv. neobohacené klece, které poskytují nosnicím méně komfortu. Tato technologie se přitom od začátku letošního roku nesmí v zemích EU používat.

Inspektoři Státní veterinární správy proto vydali příkaz nepustit vejce na český trh. Zásilku, která neodpovídá veterinární legislativně, nařídí buď zlikvidovat, nebo vrátit zpět dodavateli.

Evropská unie nařídila v roce 1999 producentům vajec, aby si nejpozději do konce roku 2011 pořídili pro své chovy klece, které slepicím poskytují lepší životní podmínky. V dodržování směrnice ale nebyly všechny členské země důsledné, a někde producenti vajec potřebné investice neprovedli. Tím získávají jednoznačnou konkurenční výhodu proti těm, kteří klece vyměnili a náklady musí promítnout do ceny vajec. České Ministerstvo zemědělství na problém upozornilo už v listopadu 2011. Všichni čeští drůbežáři už novou technologii používají.

 Kateřina Böhmová
 ředitelka Odboru komunikace MZe
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama