Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2020 10:09:18

Vítáme kontrolní aktivity NKÚ ve věci prověření nákupů ochranných pomůcek!

Vítáme kontrolní aktivity NKÚ ve věci prověření nákupů ochranných pomůcek!

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) připravuje změnu plánu kontrolní činnosti na nejbližší období.

Tento krok zdůvodnil pro server HlídacíPes jeho šéf Miloslav Kala tím, že má dostatek podnětů o tom, že se stát v době vyhlášeného nouzového stavu nechoval jako řádný hospodář a jemu podřízená ministerstva nakupovala ochranné zdravotní pomůcky za značně rozdílné ceny.

Hnutí SPD vítá aktivity NKÚ, spočívající v tom, že chce prověřit nákupy ochranných pomůcek v době nouzového stavu. Nejvyšší kontrolní úřad je instituce, která na základě zákona hlídá hospodárnost, efektivnost a účelnost použití veřejných peněz a je jediným nezávislým auditním orgánem státu. Například na rozdíl od interních kontrol z ministerstev zaručuje objektivní a politicky nestranné informace o hospodaření s veřejnými prostředky. Stát by se měl vždy chovat jako řádný hospodář, neboť nakládá s penězi nás všech, situaci v nouzovém stavu nevyjímaje.

NKÚ ve věci nákupů ochranných pomůcek v době nouzového stavu obdržel mnoho dotazů od občanů, a má k dispozici i své analýzy, ze kterých vyplývají výrazné rozdíly v cenách, za které jednotlivá ministerstva nakupovala ochranné pomůcky. To vedlo šéfa NKÚ Miloslava Kalu k tomu, aby přepracoval změnu plánu kontrolních činností, kterou předloží k projednání Kolegiu NKÚ. Prezident Kala uvedl, že chce kontrolu zaměřit i na krizové plány v souvislosti s pandemickou situací a vyhlášením stavu nouze, a též má v plánu prověřit, jak byly uplatňovány výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Chce se zaměřit i na ceny, za které stát prostřednictvím jednotlivých ministerstev nakupoval ochranné pomůcky a porovnat tyto ceny v mezinárodním kontextu. Svůj návrh změn plánovaných kontrol prezident NKÚ Kala obhajoval tvrzením, že ani krizová situace neopravňuje nikoho, aby se choval neúčelně, neefektivně a nehospodárně a uvedl dva příklady, které to potvrzují. Respirátor typu FFP2 nakoupilo jedno ministerstvo za 34 korun a jiné za 636 korun, ochranné obleky jedno ministerstvo koupilo za 15 korun a druhé za 371 korun.

Dne 12. února tohoto roku byl ve Sněmovně s velkou podporou poslanců hnutí SPD ve třetím čtení schválen návrh změny Ústavy, který rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu s odkazem na změnu zákona o NKÚ. Aby návrh zákona prošel, museli naši poslanci za hnutí SPD přijmout určité kompromisy, spočívající v tom, že byly z návrhu změny zákona o NKÚ pozměňujícími návrhy vyňaty obce s rozšířenou působností, které byly nahrazeny statutárními městy. Také byly z působnosti kontroly NKÚ vyňaty veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Změnu ústavy ještě musí schválit Senát, kde se spíše očekává jeho neschválení. Hnutí SPD ale bude dále činit a podporovat takové kroky, které rozšíří pravomoci NKÚ.

Hnutí SPD nahlíží na NKÚ jako na velmi potřebnou instituci, v rámci které jsou zveřejňovány závěry provedených auditů, které slouží jako odborný zdroj informací Parlamentu a veřejnosti. Vládě by měly zveřejněné kontrolní zprávy sloužit jako důležité informace zpětné vazby. Hnutí SPD závěrečné zprávy auditů NKÚ podrobně studuje a využívá je jako podnět k přípravě změn zákonů, vedených s cílem odstranění systémových nedostatků státu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama