Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2020 16:47:00

Vláda by se měla podílet na pomoci, poskytované firmami v boji proti koronaviru

Vláda by se měla podílet na pomoci, poskytované firmami v boji proti koronaviru

Česká společnost Prusa Research s velkým úspěchem a s výbornými ohlasy ze strany zdravotníků vyrábí na svých 3D tiskárnách ochranné obličejové štíty. Desítky tisíc kusů už vyrobila na své vlastní náklady.

 Proto jsem v interpelaci vyzval vládu, aby této a dalších podobných cenných iniciativ využila a vytvořila transparentní schéma, podle kterého bude ochranné pomůcky od českých firem vykupovat či na jejich výrobu a distribuci přispívat, aby bylo možné zvýšit její objem.

Společnost Prusa Research již od března tiskne obličejové ochranné štíty. Navíc dle svého vyjádření kvůli vyšší denní produkci zainvestovala stovky tisíc korun do vstřikolisové formy. To vše na vlastní náklady a s tím, že ochranné štíty rozdávají zdarma. Tuto a podobné iniciativy tuzemských podnikatelů by v každém případě měla podpořit vláda, navázat spolupráci a nabídnout jim za odkup přiměřenou tržní cenu nebo příspěvek. Je to daleko lepší postup než vykupovat předražené ochranné pomůcky pochybné kvality z ciziny, zejména z Číny zodpovědné za šíření koronaviru a nyní vydělávající na zdravotních pomůckách.

Mezi další společnosti patří například Workswell, výrobce termokamer, které dokážou měřit teplotu, aniž by se museli lidé zastavovat a tvořit fronty. Dále jsou tu projekty jako Corovent, kde završili vývoj a zahájili výrobu plicních ventilátorů či Covmask, kteří již vyrobili téměř 20 tisíc ochranných masek pro zdravotníky. Česká republika je také velmocí v oboru nanotechnologií, které prokazují vysokou ochrannou účinnost. Na výrobu zdravotních pomůcek z nanovláken se rychle adaptovalo mnoho výrobců, kteří jsou většinou členy Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Je třeba využít toho, že v České republice máme řadu šikovných výrobců ochranných pomůcek a dalších potřebných zařízení a primárně se snažit nakupovat od nich. Zároveň je třeba, aby tyto vládní nákupy byly založeny na reálných potřebách a aby se veřejnost mohla seznámit s objemem a cenou, za kterou vláda ochranné pomůcky nakupuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama