Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2020 21:32:00

Nepodporovat nikoho, kdo se vyhýbá přispívání do státního rozpočtu

Nepodporovat nikoho, kdo se vyhýbá přispívání do státního rozpočtu

Projev na 21. schůzi Senátu dne 29. 4. 202, k návrhu zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s., vyplývajících z ručení za dluhy z úvěrů v souvislosti s koronavirovou krizí.

Já děkuji za slovo. Také bych se chtěl přihlásit k myšlence, že by ČR neměla ze státního rozpočtu podporovat společnosti, které vytvářejí struktury na daňovou optimalizaci tak, aby se vyhýbaly zdanění zde v ČR. Já se spíše kloním k podpoře pozměňovacího návrhu, protože to je aspoň nějaké minimum, byť mám také pochybnosti, jestli návrh může být účinný. Ale to se podle mě týká i usnesení, které předložila v PS paní poslankyně Kovářová, které bylo schváleno jako jedno ze dvou usnesení, protože i tak, jak jsou tam země definovány, pochybuji, že tam bude možné zařadit například Nizozemsku, Lucembursko nebo například Kypr, přes které se optimalizační struktury také vytvářejí. Nicméně obecně bych tady také chtěl slyšet ujištění od paní ministryně, že bez ohledu na to, co se tady dnes v tomto směru schválí, jestli vláda bude hledat tu cestu, jak doopravdy nepodporovat ze státního rozpočtu někoho, kdo se vyhýbá přispívání do státního rozpočtu.

Ještě k pozměňovacímu návrhu, proč si myslím, že nemůže být účinný, protože on mluví o podpoře společností, které mají sídlo v těch daňových rájích. Ale tady zpravidla těmi žadateli budou nějaké společnosti ze skupiny, která vytváří šedou strukturu, které budou mít často sídlo v ČR, ale nějaká mateřská společnost pak bude v Nizozemsku, na Kypru nebo na Seychelách, to už je z tohoto hlediska vcelku nerozhodné. Takže si nemyslím, že má návrh nějaký příliš velký dosah, přesto ho zřejmě podpořím, ale především bych chtěl doopravdy slyšet ujištění, že vláda o něco takového bude usilovat. A byť si nemyslím nic moc dobrého o podnikání a vůbec o akvizicích skupiny Agrofert ovládané panem premiérem, tak jestli se dá říct něco k dobru panu premiéru Babišovi, tak je to, že on takovouto strukturu nevytvářel a že holdingovou společnost má tady v ČR, takže by mu to možná a potažmo i vládě mohlo být také blízké.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama