ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2020 19:28:00

Jak zachránit koronavirem zasažený český knižní trh?

Jak zachránit koronavirem zasažený český knižní trh?

Vládní opatření sice počítají s pomocí malým nakladatelům, bohužel tato pomoc neodpovídá skutečným škodám. Přicházíme proto s několika systémovými opatřeními, která podpoří celý trh, ne pouze několik vyvolených podnikatelů.

„Většina prodejců knih na státní podporu nedosáhne a požadavky nakladatelů na dotování vydávání knih plošně jsou v tuto chvíli mimo hru. 20 milionů korun do literatury, které slíbil ministr kultury, nedokáže trhu s knihami nijak pomoct,“ říká naše poslankyně Lenka Kozlová.

Co by měla dělat vláda:

  • Okamžité odložení plateb DPH pro knižní trh – umožní to nakladatelům lépe soustředit své současné zdroje na boj s krizovým stavem.
  • Snížit DPH na knihy na super nízkou nebo ideálně nulovou sazbu na dobu jednoho roku.
  • Vytvořit fond na podporu akvizicí knihoven všech stupňů – pokud Ministerstvo kultury dá vzniknout fondu na podporu nákupu nových knižních titulů, podpoří tím trh jako celek.
  • Nepodmiňovat příspěvky tím, že žadatel musel již někdy být úspěšným příjemcem grantové podpory Ministerstva kultury.
  • Investovat více do živé kultury.
  • Všechna opatření by se měla týkat i audioknih a e-booků. Ministerstvo by v nové situaci mělo připravit strategii podpory e-knih ve veřejných knihovnách.

Co mohou udělat samosprávné celky:

  • Odpuštění nájmů ve svých prostorech – efektivní a hlavně rychlá podpora na prvním místě spočívá v tom, že se město vzdá části svých příjmů. Dotování finančními prostředky by měl být až druhý krok.
  • Podpora akvizic knihoven, které samosprávný celek zřizuje. V souvislosti s vládními opatřeními se neuskuteční celá řada kulturních akcí. U těch, které se v letošním roce již neskuteční a příspěvek z grantového systému se nevyčerpá, se nabízí možnost takové finance přesunout právě na podporu akvizic knihoven.
  • Přístup ke knihkupectvím jako k veřejné službě – menší knihkupci již teď bojují o přežití na trhu a jejich podnikání nelze chápat jako klasickou výdělečnou činnost. Zisky nemají velké a jsou zprostředkovateli knižní kultury, která má v České republice značnou tradici.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama