Ing. Dana Balcarová

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2020 17:24:00

Sucho ani změna klimatu na skončení pandemie nečekají

Sucho ani změna klimatu na skončení pandemie nečekají

Komentář Dany Balcarové k ochraně životního prostředí a klimatu

Prioritou Pirátů v boji proti viru Covid-19 je ochrana zdraví všech. Ve chvíli, kdy se vláda i veřejnost po zvládnutí první vlny začíná soustředit na ekonomické dopady, je třeba nezapomínat na ochranu životního prostředí. Ta má totiž s aktuální krizí společného více, než se na první pohled zdá. Kvalita života občanů závisí i na péči o životní prostředí, přírodu a krajinu. Proto se nepřestáváme věnovat tématům ochrany životního prostředí a klimatu ani v tomto čase.

Všichni jsme zaznamenali zprávy o zlepšující se kvalitě ovzduší v důsledku omezené hospodářské činnosti. V Evropské unii došlo zejména k úbytku emisí skleníkových plynů, ale zkušenost nám říká, že po krátkodobém snížení emisí v důsledku krize často následuje jejich opětovný strmý růst. Poučit se ze zkušenosti s pandemií musíme i v environmentální oblasti.

Nelze jen reagovat na současnou situaci, zásadní je také hledat příčiny pandemických krizí. Experti označují faktory spojené s poškozováním životního prostředí a se zmeˇnami klimatu za katalyza´tor či dokonce příčinu pandemii´. K výskytu nových patogenů dochází často v místech, kde lidé významně mění krajinu intenzivním zemědělstvím, odlesňováním, masivní výstavbou či těžbou. Zmenšujeme životní prostor divokým zvířatům, čímž dochází k častějšímu kontaktu s lidmi. To zvyšuje riziko expozice a šíření virů, které divoká zvířata nesou. Zvyšující se teploty a dlouhodobé sucho svědčí také hmyzím škůdcům, ostatně už nyní se můžeme ve Střední Evropě setkat s tropickými klíšťaty.

Vědci z Harvardovy univerzity poukázali na fakt, že zvýšená koncentrace škodlivých látek v ovzduší oslabí plíce člověka natolik, že jsou vůči viru Covid-19 zranitelnější. V důsledku toho je v mi´stech vyššího znecˇisˇteˇni´ ovzdusˇi´ také vysˇsˇi´ pravdeˇpodobnost, zˇe obyvatele´ podlehnou nemoci Covid-19. V mi´stech s výrazným znecˇisˇteˇni´m ovzdusˇi´ se koronavirus take´ rychleji a snadneˇji sˇi´rˇi´.

Spatřuji obrovské nebezpečí v rétorice české vlády, za´stupcu° automobilove´ho pru°myslu a letecky´ch spolecˇnosti´, kteří využívájí současnou krizi pro sestřelení evropské strategie Zelená dohoda pro Evropu. Tlačí na odsunutí cílů pro snižování emisí, což zdůvodňují oživením těchto odvětví po skončení nouzového stavu. Aktuálně čelíme dvěma krizím, musíme systematicky pokračovat v řešení i té první, klimatické. A musíme koronavirovou krizi využít jako příležitost k transformaci ekonomiky a průmyslu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama