doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2020 13:27:00

Podpora projektů, pomáhajících bojovat s pandemií

Podpora projektů, pomáhajících bojovat s pandemií

Materiál pro 3D tisk polomasky, tedy „těla“, respirátoru vyvinutého na ČVUT nebo ochranné membrány z nanovlákna.

 Příklady projektů, které Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podpořilo v rámci programu Czech Rise Up - Chytrá opatření proti COVID-19.

Vznikl v reakci na pandemii koronaviru s cílem podpořit technologická řešení, která boj s koronavirem usnadňují a chrání zdraví lidí. V programu do konce dubna už přišlo 159 žádostí za 450 milionů korun, MPO je nyní vyhodnocuje a ty úspěšné postupně proplácí.

Program Czech Rise Up - Chytrá opatření proti COVID-19 vznikl v rekordně krátkém čase na základě bleskové analýzy potřeb (ZDE), která se uskutečnila od 19. do 24. března 2020. Zapojily se do ní téměř čtyři stovky podnikatelů. „Pandemie koronaviru úplně všechny přiměla k rychlým, nicméně funkčním řešením. Na prvním místě samozřejmě musí být ochrana zdraví, pro zdraví podniků a konkurenceschopnost je přitom klíčové strategické myšlení a schopnost operativně reagovat. Právě s tímto vědomím jsme na MPO připravili zcela nové podpůrné programy zaměřené na chytrá technologická řešení. A v Czech Rise Up jsme už mohli podpořit první projekty,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Finanční podpora z Czech Rise Up je určena na rozšíření kapacit nebo zavedení výroby nových řešení ochranných pomůcek, jako jsou respirátory, ventilátory apod. Pomoc nabízí i dalším technologickým řešením, která mohou pomoci a pomáhají v boji s pandemií a zvládáním jejích následků. „Chceme podpořit kvalitní projekty firem včetně start-upů i dalších institucí. Financujeme náklady, které jsou třeba pro rychlé zavedení řešení do praxe,“ upřesňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko a dodává: „Podpořit jsme díky splnění stanovených kritérií mohli například 3D tisk polomasek od firmy 3Dees Industries, které tvoří „tělo“ respirátoru z dílny ČVUT nebo výrobu ochranných membrán z nanovlákna od společnosti InnoCure.“

Polomaska z dílny společnosti 3Dees Industries (ZDE) s vyměnitelným P3 externím filtrem od firmy SIGMA je certifikována na stupeň ochrany FFP3. Tvoří „tělo“ respirátoru CIIRC RP95, který vyvinulo ČVUT. Má potřebný certifikát z Výzkumného a vývojového ústavu. V rámci podpořeného projektu firma 3Dees Industries řeší zejména pořízení materiálu na 3D tisk maskové části respirátoru s využitím technologie MultiJet Fusion. To umožňuje tisk v maximální kapacitě tak, aby se kompletní respirátory mohly zdravotnickým zařízením, složkám IZS i dalším dodávat co nejrychleji.

Ochranné membrány z nanovlákna firma InoCure (ZDE) vyrábí tak, že nanovlákna tvořená hladinovým elektrostatickým kombinuje s ochranou úrovně FPP3. Podpořený projekt má za cíl vytvořit zařízení pro průmyslovou produkci 20 000 membrán pro respirátory FFP3 denně. V jeho rámci se rovněž má vyvinout materiál, který zabraňuje šíření COVID-19 a stanovit metodika měření účinnosti filtrace.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nejen v boji s koronavirem podporuje moderní technologie, inovace a tuzemský průmysl jako takový. Kromě Czech Rise Up je tak mimo jiné k dispozici pomoc z programu Technologie COVID-19. Využít ji lze na podporu růstu a posílení konkurenceschopnosti malých a středních podniků, které vyrábí zdravotnické prostředky a prostředky osobních ochrany nebo likvidují infekční odpad. Podrobnosti jsou k dispozici ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama