Tomáš Vymazal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2020 20:41:00

Už 75 let máme v Evropě mír

Už 75 let máme v Evropě mír

Komentář na facebookovém profilu k 75 letům míru v Evropě a mnohým dalším událostem kolem poslance

Je to k neuvěření. Už 75 let máme v Evropě mír a to je rekord, který na nás klade vysoké nároky. Předně musíme udržet tradici dialogu, vzájemného respektu a porozumění. Věřím, že jenom takto odkroutíme historicky první stovku let míru a poté už to půjde, jak se říká, “samo”. Před těmi 75 lety se vládlo za pomocí dekretů, Evropa byla na hadry a z východu pomalu svítalo na rudé časy. Dnes před námi stojí jiné výzvy, přesto v něčem podobné. Náš nepřítel je neviditelný, ale i tak si vybírá své oběti a dozajista zatřese i s naší ekonomikou. Teď už je vám asi jasné, že mluvím o koronaviru, který se ve Sněmovně opět stal tématem číslo 1. Ale bylo toho víc. Tak schválně:

V pondělí nám vláda vykradla další návrh. Tentokrát na odklad EET do konce roku. Kopírování návrhů od opozice, to už je takový vládní koníček. Ale nám to nevadí. Hlavní je, že tady bude a) podpora pro malé s.r.o. formou kompenzačního bonusu, b) úředně zavřené podniky dostanou kompenzaci nájmu, c) přeplatky za DPH se k lidem vrátí do jednoho měsíce, a za d) při nezákonném postupu finančního úřadu dostane podnikatel zadržené peníze zpět s dvojnásobným úrokem. Všechno jsou to věci, které nám snad pomohou zvrátit dopady krize. Asi je jedno, jestli jsme pod nimi podepsáni my nebo vláda. Škoda je, že jsme to mohli mít schválené už od března. No nic. Pojďme dál.

Úterý. Začíná sněmovna. Ještě předtím ale stihneme zveřejnit český překlad zprávy vyšetřovací mise z Evropského parlamentu k Babišovo střetu zájmů. Jestli chcete, mrkněte do komentářů, kde vám házím odkaz. Během pléna jsme se pak věnovali klasické opoziční práci. Jednak jsme vyzvali ministra školství, aby dal maturantům více než jeden pokus na přijímačky na vysokou, a jednak ministra zdravotnictví, aby poskytl českým vědcům data o koronaviru. Zdá se to jako šílené, ale teď se to neděje. Ministerstvo zdravotnictví si syslí data pro sebe.

Středa. To jsem měl výbor pro bezpečnost. Přišli tam zástupci BIS a PČR. Bavili jsme se o policejní ochraně vybraných pražských politiků. Už jsem vám o tom psal. Tedy jen ve zkratce. Na naší straně stojí profíci. Buďme rádi, že je máme. A další pozitivní zpráva. Podařilo se nám dostat povinnou matematiku u maturity ze hry. To znamená, že zůstává volba mezi cizím jazykem a matikou. Zase. Je škoda, že to trvalo rok. My jsme to navrhovali už v červnu 2019. Důkaz házím do komentářů.

Čtvrtek. Blíží se léto a s tím dětské tábory. Ve zprávách se teď dost mluví o tom, že spousta rodičů zaplatilo za pobyt svého dítěte, ale teď se tábory ruší a náhrada nikde. Proto jsme vyzvali vládu, aby zveřejnila podmínky, za jakých se tábory budou moci konat. Čekají na to rodiče. Čekají na to organizátoři. Tak snad nebudou čekat marně.

No a v pátek? V pátek jsme se všichni zastavili. Já osobně jsem chtěl strávit státní svátek se svými blízkými. Letos je to bez fanfár, bez výstřelů z děl a celá ta pieta je tichá, přesto nějakým zvláštním způsobem důstojná. Opět mě to vrátilo myšlenkami k roku 1945, kdy skončila válka. Představil jsem si, co bych asi dělal, kdybych byl tehdy poslancem prozatímního Národního shromáždění. To, jaké výzvy stály před tehdejšími zákonodárci a jaké stojí před námi dnes, to je zkrátka nesrovnatelné. A jsem rád, že tady můžeme řešit tak maximálně podvody, opisování a zlodějny, nikoliv však válečné reparace, zločiny a vraždy. V tomto kontrastu mi ta naše současná práce přijde občas i docela úsměvná.

Tak jo, to by bylo pro tentokrát všechno. Mějte se krásně, užijte si bující jaro a nenechte se poštípat od komárů, až si půjdete s přáteli sednout do trávy. Nezdá se to, ale ty mršky už lítaj.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama