Mgr. Karolína Peake

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2012 17:43:00

Další krok v boji proti korupci, připomínkové řízení v rukou veřejnosti

Další krok v boji proti korupci, připomínkové řízení v rukou veřejnosti

Místopředsedkyně vlády a předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake dnes zahájila workshop k Akčnímu plánu Partnerství pro otevřené vládnutí, nad nímž převzala záštitu.

V rámci tohoto projektu bude předložen vládě materiál – Akční plán, který bude do konce ledna připomínkován širokou veřejností.
Mezinárodní iniciativa Partnerství pro otevřené vládnutí (Open Government Partnership - OGP) je platformou Spojených států amerických, jejímž hlavním cílem je zajišťování otevřenosti, transparentnosti a boje proti korupci. Záměr vlády ČR zapojit se do této iniciativy byl schválen v září loňského roku. K dnešnímu dni je součástí OGP 50 států světa

„Prioritou současné vlády ČR je boj proti korupci, proto jsem iniciovala přistoupení České republiky k této platformě. Jedním z počátečních impulzů byl i fakt, že spolupráce v rámci OGP nebude nárokovat žádné finanční náklady,“ řekla v úvodu svého vystoupení místopředsedkyně vlády pověřená bojem s korupcí Karolína Peake. 

Na základě veřejné diskuze vznikne návrh Akčního plánu, tedy souhrn úkolů, které dle veřejnosti přispějí ke zprůhlednění veřejné správy a zvýší dostupnost k informacím. „Akční plán stanoví konkrétní závazky vlády, které budou reflektovat hlavní zásady otevřeného vládnutí s uvedením časových horizontů a ukazatelů plnění,“ vysvětlila vicepremiérka Peake.

Základní podmínkou jeho vzniku je zapojení široké veřejnosti do jeho tvorby. „Proto jsme ve spolupráci s ústředními správními úřady i nestátním neziskovým sektorem připravili základní teze, z nichž bude Akční plán vycházet. Teze byly počátkem ledna zveřejněny na webových stránkách vlády. Až do konce ledna se k nim může kdokoli vyjádřit a určit prioritní témata, kterými se máme zabývat,“ uvedla Karolína Peake.

V první polovině února 2012 bude materiál odeslán do standardního meziresortního připomínkového řízení.

Na dnešním setkání se za účasti zástupců státní správy, neziskového sektoru a akademické sféry diskutovalo o tezích, které byly veřejnosti předloženy k diskuzi počátkem letošního roku, a které jsou zveřejněny na webových stránkách Úřadu vlády (www. vláda.cz). Nejvíce byla diskutována témata svobodného přístupu k informacím, zpřístupnění dat a financování politických stran.

„Jsem ráda, že otevíráme též pro vládu nové téma,v západní Evropě samozřejmostí, a tím je zpřístupňování dat a informací ve strojově čitelném formátu,“ uzavřela Peake.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama