Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2020 15:41:58

Dvacetiprocentní penále? Spadla ministryně Maláčová z jahody naznak?

Dvacetiprocentní penále? Spadla ministryně Maláčová z jahody naznak?

Sociálně demokratická členka vlády navrhla zaměstnavatelům možnost odkladu zaplacení jedné části odvodů na sociální pojištění do 20. října, ale současně jim chce napálit penále. Já žasnu a zírám. Podala jsem protinávrh.

Včerejšek, 13. květen, byl termínem další mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Hlavním bodem programu bylo projednávání vládního návrhu zákona k vládnímu návrhu zákona o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti placeného zaměstnavateli.

Výsměch slušným zaměstnavatelům

Tato, doslova neuvěřitelná, předloha sociálně demokratické ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové není ve skutečnosti žádnou pomocí, ale mnohem spíše výsměchem všem poctivým a slušným zaměstnavatelům. Paní ministryně navrhla zaměstnavatelům možnost odkladu zaplacení jedné části odvodů na sociální pojištění do 20. října letošního roku, ale současně jim za využití této možnosti chce doslova „napálit“ penále. Pro objektivnost dodejme, že se tak má stát „pouze“ ve dvacetiprocentní výši oproti standardní „plné palbě“ této pokuty. Penále může mnohým zaměstnavatelům způsobit doslova existenční problémy. Jde o naprostou nehoráznost!

Moje zaprvé a zadruhé

Předložila jsem proto k této nepodařené matérii čtyři pozměňovací návrhy. V prvním z nich jsem navrhovala zcela odpustit penále za později odvedené sociální pojištění všem zaměstnavatelům, kteří zaplatí své povinné pojistné odvody za květen až červenec do vládou oficiálně povoleného termínu odkladu (20. 10. 2020). Zadruhé jsem chtěla pro zaměstnavatele prodloužit možnost odkladu plateb tohoto pojistného bez penále až do 31. prosince 2020. Zaměstnavatelé, zejména ti, kteří jsou přímo či sekundárně postiženi nouzovým stavem, se potřebují po mimořádných pandemických opatřeních nadechnout, potřebují více času na konsolidaci a zajištění svého samotného ekonomického přežití. Navíc se nejedná o odpuštění, ale jen odložení plateb, kterých se na ně i tak bude valit mnoho. Potřebují tedy skutečnou, nikoli předstíranou, pomoc od státu. Co vůbec nechtějí, je házení klacků pod nohy tohoto typu.

Jsou bezplatné složenky prašivé?

Další část návrhu se – naprosto neorganicky – týkala úpravy zákona o nemocenském pojištění, kdy se vláda skrze ministerstvo Jany Maláčové rozhodla zrušit možnost platit sociální pojištění na pokladnách v pobočkách České správy sociálního zabezpečení v hotovosti. Rezolutně jsem požadovala, aby tato možnost zůstala občanům zachována. Její odebrání totiž v první řadě opět znamená další ztížení podmínek pro nejmenší podnikatele. Hlavně ale neexistuje žádný legitimní důvod pro praktiku, podle níž by naši občané – obecně – neměli mít právo platit hotově, nadto ve vztahu k úřadům státu. Toto opatření navíc zcela spolehlivě mnoho občanů uvrhne do těžkých problémů a dluhů, protože ne každý má, nebo chce mít, bankovní účty, platební karty či elektronické bankovnictví. Alternativně jsem předložila – jako poslední pozměňující návrh k vládní předloze – variantu plateb sociálního pojištění v hotovosti na našich poštách pomocí tzv. bezplatných složenek. Vše by se dělo přesně tak, jako to umožňuje Finanční správa u placení některých typů daní.

Chtějí plíživě zrušit hotovost?

Je nepřijatelné, že se vláda se snaží postupně omezit hotovostní platby. Jde o zásadní součást lidské svobody a svobodné volby. Je nesmírně důležité občanům zachovat komfort výběru mezi hotovostní a bezhotovostní platbou. Jde o principiální záležitost. Pro vládní poslance však zjevně nikoli – soudě podle jejich včerejších hlasování. Dodávat, že tito zákonodárci odmítli i veškeré snahy o zmírnění nesmyslných sankcí vůči všem poctivým zaměstnavatelům, je, bohužel, už skoro až zbytečné. Naše občany však neopouštím a bojuji dále!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama