Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2020 22:16:44

Naše pozice vlastně není vůbec tak slabá, jak by se mohlo zdát

Naše pozice vlastně není vůbec tak slabá, jak by se mohlo zdát

Projev na 23. schůzi Senátu dne 20. 5. 2020 k návrhu usnesení Senátu k pokusům Čínské lidové republiky o vměšování do vnitřních záležitostí České republiky

Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, já se vyjádřím k jedné věci, která tady zatím nezazněla. Návrh usnesení zmiňuje výhružný tón usnesení, kde je také pohrůžka tzv. českým podnikatelským subjektům. Jmenovitě třeba Škodě Auto nebo Home Creditu, které působí na trhu Čínské lidové republiky.

Já už jsem to říkal i veřejně. Je potřeba si ovšem uvědomit, že Škoda Auto je také součástí velkého německého koncernu a Home Credit je společnost ze skupiny, jejíž holdingová společnost sídlí v Nizozemsku. Takže pohrůžka nesměřuje vlastně jenom vůči České republice. Já bych tady chtěl zdůraznit, že tady vidím naši sílu v členství v Evropské unii. Protože kdyby došlo k realizaci nějakých výhrůžek, tak nepochybně bychom měli na své straně i další členské země Evropské unie. A Evropská unie je pro Čínu významný ekonomický a obchodní partner. To znamená, naše pozice vlastně není vůbec tak slabá, jak by se mohlo zdát. A o důvod víc, abychom se chovali sebevědomě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama