ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2020 12:54:00

Těžba štěrkopísku zvítězila nad obavami ze znečištění pitné vody

Těžba štěrkopísku zvítězila nad obavami ze znečištění pitné vody

Komentář na facebookovém profilu k schválení těžby štěrkopísku mezi Uherským Ostrohem a Moravským Pískem

 Báňský úřad totiž v těchto dnech potvrdil stanovení dobývacího prostoru k těžbě štěrkopísku v oblasti mezi Uherským Ostrohem a Moravským Pískem. Odvolání není možné, rozhodnutí by už mohl zvrátit jedině soud. V praxi to znamená, že společnost České štěrkopísky již může požádat o povolení těžby v této lokalitě.

Nikoho evidentně nezajímal fakt, že se proti těžbě postavily okolní obce a Jihomoravský kraj v obavách, že by těžba mohla znečistit zdroj pitné vody pro asi 140 tisíc lidí. Zásoby štěrku jsou přitom jen půl kilometru od tohoto zdroje. Riziko navíc potvrdili i hygienici.

Protesty trvají několik, let, ale nikdo jim nenaslouchá. Již v lednu jsem zde upozorňoval na to, že slepé a hluché k tomuto problému je i Ministerstvo životního prostředí. Považuji za velmi neférové, že tato instituce dopustila, aby byli starostové pomyslně hozeni přes palubu a nebylo jim nasloucháno. Vždyť kdo by v tomto ohledu měl mít přednost v rozhodování o tom, co se bude dít v jejich katastru než občané a jejich místní samospráva?

Rozhodnutí báňského úřadu je nejen pro mne velkým zklamáním a doufám, že soud, na který jistě dojde, dospěje k opačnému stanovisku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama