Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2020 14:13:10

Jmenování nového předsedy Nejvyššího soudu musí být transparentní

Jmenování nového předsedy Nejvyššího soudu musí být transparentní

Podle KDU-ČSL nebyl proces výběru předsedy Nejvyššího soudu (NS) ze strany prezidenta Zemana bohužel tak transparentní, jak by si obsazování nejvyššího postu v soustavě obecných soudů v České republice zasloužilo.

"Není zřejmé, jaká kritéria, ať už odborná, nebo manažerská, prezident Zeman zvažoval a jak rozhodnutí odůvodnil. Říci jen, že se tak prostě rozhodl je sice možné, ale veřejnost by si zasloužila alespoň nějaký bližší komentář, proč se takto pan prezident rozhodl," uvedl ke jmenování Petra Angyalossyho předseda KDU-ČSL Marian Jurečka  a dodal, že tím však nezpochybňuje odborné kvality nového pana předsedy.

Jeho kariéra, osobnostní kvality a odborná činnost je však známa pouze v úzkém soudním prostředí, nikoliv širší veřejnosti. "Každopádně přeji novému panu předsedovi mnoho úspěchů, protože zvýšení efektivity a úrovně cele soudní soustavy, výkonu práva a spravedlnosti je ve veřejném zájmu nás všech," doplnil Jurečka.

Post předsedy NS je nejvyšším postem v české justici v rámci obecných soudů a bude do značné míry ovlivňovat celé justiční prostředí. "V této souvislosti považuji za poněkud zarážející, že prezident republiky bez komentáře ponechal odborná doporučení nesporných justičních autorit, ať již bývalého předsedy Nejvyššího soudu, nebo ministryně spravedlností," poznamenal ke jmenování Angyalossyho poslanec Marek Výborný, který je zároveň členem ústavně právního výboru.

"Novému předsedovi Nejvyššího soudu, jehož jméno je i v justičním prostředí poměrně neznámé, přeji nejen úspěšné vedení Nejvyššího soudu i s naplněním jeho vytčených cílů, ale i to, aby si získal potřebný respekt a autoritu celé právní obce," dodal Výborný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama