Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2020 14:10:00

Paní ministryně, prosím, ukradněte opozici tyto návrhy

Paní ministryně, prosím, ukradněte opozici tyto návrhy

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny 27. května 2020 k zákonu o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2

 Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně,

ráda bych za klub STAN dokončila naše vyjadřování ke kompenzačnímu bonusu a k dopadům, které tento kompenzační bonus bude mít na obce. Včera z úst paní ministryně zaznělo, že Senát změnil pravidla hry během hry. Ale dle našich analýz, které máme, tomu tak není. Nechci zde polemizovat o tom, jaké analýzy má paní ministryně.

Zkrátka a dobře, je to otázka dvou názorů a zde asi není možné tuto debatu vésti. Nicméně co je ale jasné, co nám paní ministryně včera řekla, že ta koncepce kompenzačního bonusu byla od počátku stejná a byla koncipována jako vratka z daně z příjmů fyzických osob. A toto sdělení je pro mě důležité, protože podle tohoto sdělení jste, paní ministryně, věděla, jaké výpadky tento kompenzační bonus a tato konstrukce bude pro obce a města znamenat, jak významný výpadek příjmů to bude. Nikde to nezaznělo, na žádné tiskové konferenci jste to nezmínila a v podstatě jste tyto informace de facto zatajovala, jakým způsobem dopadne kompenzační bonus na obce a města. Samozřejmě můžete argumentovat tím, že v důvodové zprávě byl vyčíslen dopad na veřejné rozpočty. Ano, ale pokud opozice podává nějaký návrh zákona, který by se týkal výpadků pro města, obce a kraje, tak ten návrh nám bývá vrácen, popřípadě kritizován, že tam nejsou konkrétně vyčísleny dopady na státní rozpočet, na obce a na kraje. A jak je možné, že tedy Ministerstvo financí uvádí v důvodové zprávě pouze dopady na veřejné rozpočty? Kde je ta kritika? Tak měřte stejným metrem.

Také jste, paní ministryně, včera zmínila, že politika, kterou zde vedeme, Senát, ti, kteří se zastávají obcí, měst a krajů, je krátkozraká a že následky musíme nést všichni, tedy obce i kraje. Ale, paní ministryně, vždyť obce, ve kterých se na skoro tři měsíce umrtvil život, koronavirus sníží příjmy ze sdílených daní, a to velmi významně. Podle odhadů by mohly přijít až o 30 miliard. A to jsou ty následky, které si obce a kraje ponesou.

Vy také komentujete často to, že obce a kraje musejí být vděčny za to, jakým způsobem se jim dostalo materiální pomoci od státu. Ovšem víc jak polovina obcí říká, že neviděly od státu ani roušku, ani kapku dezinfekce. A také řada obcí a měst a krajů podporovala nejenom sociální služby ze svých peněz, ale také místní živnostníky.

Včera jste také, paní ministryně, zmiňovala, že daňové příjmy měst rostly o 44 % v posledních pěti letech a krajů o 50. Také ráda zmiňujete to, že obce mají velké úspory v uvozovkách na svých účtech. Ale víc jak polovina obcí, víc jak 3 000 obcí mělo koncem loňského roku na účtech méně než 8 milionů korun. Protože ty velké prostředky na svých účtech mají velká města a mají je tam proto, že je čekají velké investice.

A co se týče těch dopadů, podle jednoho z průzkumů se v různých obcích v důsledku koronavirové krize zruší 10 000 investičních projektů za 8,5 miliardy korun a odloženo bude 23 000 dalších za více než 27 miliard korun.

Včera zde také zaznívalo, že je potřeba pomoci malým obcím. Ano. O tom nikdo nepochybuje. Ale ty výpadky se budou týkat všech. A vy říkáte, že je hodně peněz ve velkých městech. Takže Praha jako hlavní město přijde o 12 miliard korun podle odhadu. Kolín například o 47 milionů korun. Plzeň oznámila, že odkládá investice za půl miliardy korun a ruší projekty za dalších 170 milionů korun. Zlín oznámil pozastavení investic za čtvrt miliardy korun. Brno odhaduje propad daňových příjmů na více než miliardu korun a chystá se omezovat investice.

Toliko jenom k situaci, která je již dnes. A dovolte, abych pokračovala dále.

Vy vyzýváte obce, aby investovaly. Máte pravdu. Obce jsou větší a kraje jsou větším investorem, než je stát. V loňském roce investovaly, jestli se nepletu, kolem 123 miliard korun. Mají připravené projekty. Ty projekty jsou užitečné, jsou pro jejich občany. A pokud vy oslabíte jejich příjmy, oslabíte rozvoj a růst lokální ekonomiky. Oslabíte zároveň i ty podnikatele, protože ti nebudou mít zakázky. A nakonec to dopadne ještě na občany.

Hovoříte zde o masivních dotacích. Hovoříte o analýzách. Tak to už jsem u školek a škol slyšela před rokem, že se bude analyzovat. A já se ptám, co pořád analyzujete? Dali jsme vám seznam investičních akcí na školy a školky, o které je zájem, z velké části již se stavebním povolením, za 9 miliard. Ovšem jestli si ty masivní dotace představujete tak, jak je tomu dnes při poslední dotaci na Ministerstvu financí právě pro ty malé obce do 3 000 obyvatel, kdy přišlo 800 žádostí a pravděpodobnost, že tyto obce dotaci dostanou, je velmi malá, dostane se z těch 800 asi na 40 obcí. A když už chcete investovat do obcí v podobě dotací, tak to udělejte rychle.

Hovořilo se zde včera o tom, že dotační tituly jsou náročné pro obce. Na Ministerstvu financí je 800 žádostí. Většina z nich by uspěla. Ale není dost finančních prostředků. Ty žádosti obce podaly. Jsou vyhodnoceny. No tak tam dejte ty peníze. A může se hned stavět. To samé platí o dotačních titulech na Ministerstvu pro místní rozvoj. V miliardách jsou převisy na místní komunikace, na veřejné stavby. Žádosti jsou podány, vyhodnoceny. Tak tam nasypte peníze z vládní rozpočtové rezervy. Máte investice po celé České republice. A tak můžete rozhýbat lokální ekonomiku. (Hluk v sále.)

Závěrem mi dovolte říci jedno. Když jsem přemýšlela o tom, o čem budu zde vystupovat, tak jsem si vzpomněla na počátky koronavirové krize v České republice. Všichni jsme si byli vědomi vážnosti situace. Věděli jsme, že musíme zapomenout zde ve Sněmovně na všechny rozpory a musíme táhnout za jeden provaz. A byli jsme vyzýváni, že musíme plout na jedné lodi. A musím konstatovat, že opozice šla vládě na ruku. Většinu vašich návrhů podporovala. A sama se snažila přispět svými návrhy. Snažila se hledat rizika, opravit, rozšířit počet osob, které byly postiženy a kterým je potřeba pomoci. Prostě zkrátka a dobře, měli jsme pocit sounáležitosti. Postupně ovšem ten pocit sounáležitosti vyprchal. A víte proč? Většina opozičních návrhů byla označena v podstatě za nevhodné a byla zamítnuta. To není žádné stýskání. To je konstatování faktu.

Postupně, aspoň tedy pro mě a pro náš klub, z hlediska opozice nastala ta fáze, kdy jste si vy začali přivlastňovat naše návrhy, opoziční návrhy. A co jsme dělali my jako opozice? Zkrátka a dobře jsme byli vděčni. Když jsme věděli, že ten návrh je dobrý, tak jsme pro ty návrhy hlasovali. Přivřeli jsme oči, prostě jsme si řekli, hoďme to za hlavu, je potřeba pomoci našim občanům a našim firmám.

Včera zde zazněly ohledně kompenzace výpadku pro obce různé návrhy. Dovolte mi je zmínit. Vláda by mohla kompenzovat obcím tento výpadek v podobě příspěvku na občana ve výši 1 100 Kč a krajům 600 Kč. Dalším návrhem byla pomoc na obyvatele 1 000 Kč a 400 Kč. A já si dovolím přihodit ještě jeden návrh našeho hejtmana Martina Půty v podobě pomoci obcím na jednoho obyvatele 2 000 Kč a na kraje 1 000 Kč. A tento odhad vychází v podstatě z těch odhadů výpadků komplexně.

A já vás, paní ministryně, vyzývám. Prosím, ukradněte opozici tyto návrhy. A když ne oba, tak aspoň jeden z nich. Za takovou krádež totiž nebudete nikým souzena. Ba naopak. Každý vás pochválí. A když už jste obce a kraje hodili přes palubu, tak jim hoďte alespoň záchranný kruh.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama