Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2020 18:06:00

Pomoc živnostníkům nemůže být na úkor samospráv

Pomoc živnostníkům nemůže být na úkor samospráv

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny 27. května 2020 k zákonu o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2

 Vážené dámy a pánové,

já bych rád sdělil stanovisko SPD k tomuto návrhu, o kterém tady už snad pět, šest nebo sedm hodin diskutujeme. Co se týče novely zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru, který má pomoci živnostníkům, tak hnutí SPD vidí problém v tom, že dle stávající verze by šel tento bonus na úkor rozpočtů obcí a krajů. Při naplnění této prognózy by obce přišly o více než 11 mld. korun, kraje pak o více než 4 mld. korun, protože kompenzační bonus je tzv. vratkou daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Tím by samozřejmě obce a kraje přišly o možnost investovat ve prospěch občanů na zlepšení jejich životního komfortu.

Samozřejmě my nesouhlasíme s tím, aby kompenzační bonus z jedné třetiny se platil z peněz určených pro samosprávy, protože si myslíme, že by to mělo být placeno přímo ze státního rozpočtu. Poslanci za SPD prosazují, abychom přijali verzi, která nebude ukládat obcím a městům, aby čerpaly peníze ze svých rozpočtů. A v této souvislosti SPD zastává názor, že pomoc živnostníkům nemůže být na úkor samospráv. Vláda ČR nesmí krátit peníze městům a obcím na investice a rozvoj. To může prohloubit krizi a mně to připadá trošku takový protimluv, když pan premiér na jednu stranu říká, že by měly obce a města investovat, a na druhou stranu jim ty peníze bere. A to samozřejmě je v protikladu. Buď jedno, nebo druhé. Hnutí SPD považuje investice měst a obcí za důležitý nástroj pro zlepšování kvality života občanů a podpory regionálních místních firem, tedy i zaměstnanosti.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama