Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2012 14:40:00

ČSSD podporuje vznik finanční policie

ČSSD podporuje vznik finanční policie

Podporuji snahu policejního prezidenta Petra Lessy zřídit nový celostátní policejní útvar, který by se věnoval vyšetřování nejzávažnějších případů korupce.

Návrh policejního prezidenta fakticky směřuje k napravení chyby, které se dopustil Ivan Langer, když týden po svém nástupu rozhodl o zrušení úspěšné Finanční policie. Můžeme jen spekulovat, zda důvodem byla pouze neschopnost Ivana Langera uvědomit si následky svého rozhodnutí, nebo záměr oslabit boj s kriminalitou bílých límečků. Tehdejší rozhodnutí však neprobíhalo na základě žádné relevantní analýzy a policii neprospělo.

Sociální demokracie vždy volala po odborné a personální specializaci v boji proti korupci na všech úrovních vyšetřování. Snahu obnovit institut finanční policie jsme deklarovali i na podzim v našem programovém dokumentu Účinně čelit korupci. V říjnu loňského roku jsme souhlasili, byť s výhradami, s návrhem Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana vytvořit úzkou a specializovanou skupinu státních zástupců při NSZ pro boj s korupcí. Zřízení partnerského orgánu s celostátní působností v policii ČR je logickým a správným krokem. Výhodou nového, relativně početně skromného, útvaru může být i lepší ochrana informací o vyšetřování a zdrojích, které se ve velkém útvaru dosahuje velmi těžko.

Jsem přesvědčen, že právě v době škrtů a úspor má zřízení navrženého útvaru smysl. Vyšší efektivita při vyšetřování pachatelů korupce, ale i další finanční kriminality, může přinést do státního rozpočtu nemalé prostředky. Zabavování majetku a finančních prostředků pocházejících z této trestné činnosti může ročně přinést do rozpočtu oproti současnému stavu několik miliard korun. Nezbytnou podmínkou úspěšnosti je však i investice do kvalitního vybavení. Bez ní budou policisté vždy o krok či dva zpět za pachateli a jejich skvěle personálně i technicky vybavenými týmy.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama