ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2012 10:45:00

Z jakého důvodu podněcuje rektor UK k nepokojům?

Z jakého důvodu podněcuje rektor UK k nepokojům?

Ministr Dobeš bude žádat rektora Univerzity Karlovy o vysvětlení

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš je velmi znepokojen neodpovědným přístupem rektora Univerzity Karlovy prof. Václava Hampla a bude požadovat, aby jej ve velmi krátké době navštívil na ministerstvu.

Ministr bude chtít především vysvětlení, z jakého důvodu podněcuje rektor Univerzity Karlovy akademickou obec včetně studentů k nepokojům. 24. června 2010 schválila Česká konference rektorů, v jejímž předsednictvu zasedal i prof. Hampl, „Ideu reformy terciárního vzdělávání“, z níž vycházejí klíčová reformní opatření věcného záměru zákona o vysokých školách.

Pan ministr je proto velmi překvapen účelovou změnou postojů pana rektora. „Je zarážející, že předseda České konference rektorů poskytuje akademické obci neobjektivní informace,“ uvádí ministr a dodává: „ To, co se dnes odehrává, je poměrně přesná paralela událostí, které předcházely konání státní maturity. Ve chvíli, kdy maturity proběhly úspěšně, veškeré podobné ohlasy, a to i ze stran odborné veřejnosti, utichly.“

„Masová hysterie, která se rozbíhá kolem věcného záměru zákona o vysokých školách mě znepokojuje,“ říká prof. Rudolf Haňka, předseda Rady pro reformu vysokého školství a profesor z Univerzity v Cambridge. „Takovým způsobem nelze řešit složité otázky, které stojí před českým vysokým školstvím. V době ztížené ekonomické situace bude totiž nutné, aby vedení vysokých škol mělo schopnost opravdu své školy řídit a mělo podporu v orgánech akademické samosprávy. Aby bylo české vysoké školství konkurenceschopné, musí podstoupit určitou přeměnu a žádná změna nebývá snadná. Pokřikem na ulicích se však nic nevyřeší.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama