ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2020 10:45:00

Slovník pro novináře je totální nesmysl

Slovník pro novináře je totální nesmysl

Komentář na facebookovém profilu k příručce pro novináře, kterou sepsala zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková

 Zástupkyně ombudsmana vydala příručku pro novináře. Jejím prostřednictvím je chce poučit o tom, jak správně používat výrazy, vztahující se k lidem s nejrůznějšími typy postižení.

Proč? Vždyť novináři nejsou nesvéprávní! Umí česky, mají snad v sobě empatii vůči této skupině obyvatel a nepotřebují, aby je někdo vodil za ruku.

Rozhodně tu neznevažuji situaci osob s postižením, vždyť právě handicapovaným naše Nadace SYNOT pomáhá již více než 20 let. Jsou mezi nimi děti i dospělí - samozřejmě i vozíčkáři (tento výraz by se prý stejně jako řada dalších neměl používat, byť jej používají sami vozíčkáři) a osoby s dalším zdravotním či mentálním postižením.

S lidmi, kteří bohužel přišli na svět, případně vinou osudu skončili s různým typem znevýhodnění, komunikuji poměrně často. Vždy jsem obdivoval především to, že vesměs nechtějí být litováni a rvou se se svým osudem, jak to jde. Tím spíše si nepřejí, aby kolem nich někdo chodil po špičkách. Snaží se ze sebe v rámci možností dostat maximum a žít plnohodnotný život. Proto se například zapojují i do různých sportovních soutěží a podobně.

A čeho si na nich cením ze všeho nejvíce, to je v mnoha případech smysl pro humor a sebeironii. Vím, že je práh citlivosti u každého jinde, ale z mé vlastní zkušenosti si vážně nemyslím, že by právě tito lidé, kterým chce zmíněným způsobem zástupkyně ombudsmana pomoci, o tuto pomoc stáli…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama