Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2020 5:35:00

Sliby vlády naprosto neodpovídají reálné pomoci

Sliby vlády naprosto neodpovídají reálné pomoci

Souhrn důležitých událostí uplynulého týdne na facebookovém profilu

 Vážení přátelé, mám pro Vás opět souhrn důležitých událostí uplynulého týdne. Přeji Vám příjemné čtení.

Lidi na Šumpersku a Uničovsku zasáhla blesková povodeň, která si kromě škod bohužel vyžádala i lidský život. Na pomoc lidem zasažených vyhlásila Arcidiecézní charita Olomouc veřejnou sbírku. Přispět lze jakoukoli částkou na účet 115-1060670297/0100 s variabilním symbolem 112. Prosím, pokud je to ve vašich možnostech, podpořte je. Děkuji Vám.

Potvrzuje se, co jsme dlouhodobě říkali. Je pomalá a nedostatečná, jak ostatně ukazují i odhady vývoje ekonomiky OECD (ZDE). Sliby vlády naprosto neodpovídají reálné pomoci. Na pomoc firmám (včetně bankovních záruk) nakonec vláda slíbila přes 850 mld. Kč (původně ještě o 100 více), ale reálně vyplatila jen zhruba 14 mld. Kč. Na protikoronavirový balíček (antivirus, ošetřovné apod.) vláda slíbila 227 mld. Kč, ale dosud vyplatila pouze 43 mld. Kč. Celkově bylo slíbeno na přímé podpoře až 3,9 % HDP a nepřímé až 17,2 % HDP, realita je aktuálně zhruba 1 % HDP poskytnuté pomoci. Myslím, že jste si podle těchto čísel dokázali sami udělat obrázek, jak to s tou vládní pomocí skutečně je. Pzn. Data jsou k 8. 6. 2020

Před několika týdny jsem zde psal o tom, jakou lásku mi projevoval můj první pes Rafi a že budu předkládat několik pozměňovacích návrhů, které by měly zlepšit ochranu zvířat proti týrání. Momentálně už máme za sebou jednání na výboru. Ne všechno bohužel prošlo, tak jsem si řekl, že pro vás udělám krátké shrnutí, co jsem navrhoval a zda to výbor podpořil (ZDE).

V úterý jsem byl na návštěvě Saska, kde jsem se setkal s Ministerpräsident Michael Kretschmer, předsedou zemského parlamentu Matthias Rößler, ministrem pro místní rozvoj Thomasem Schmidtem a i dalšími zástupci CDU. Musím říct, že to bylo tom moc příjemné a zajímavé jednání. Debatovali jsme o tom, jak se v Sasku pomáhá podnikatelům v souvislosti s epidemií koronaviru. Zdejší podpora je opravdu masivní a rychlá. Tady bychom se měli rozhodně inspirovat. Mluvili jsme také o tom, jak zde řeší vylidňování venkova, nebo přípravu na ukončení těžby hnědého uhlí, což jsou věci, s kterými se také potýkáme i u nás. Nezapomněli jsme ani na velké společné projekty jako je vysokorychlostní trať Drážďany-Praha nebo tunel pod Krušnými horami a možnosti, jak je urychlit.

Podal jsem trestní oznámení na Petra Paulczynskiho kvůli jeho rasistickým komentářům na internetu (ZDE). Samozřejmě to vyvolalo hned záplavu trolích příspěvků a zpráv, ale tím se nenechám odradit. K takovým vecěm nelze mlčet a naopak je potřeba jim čelit. Ostatně právě v tomto týdnu jsme si připomínali smutné výročí vypálení Lidic. Máme tedy sami zkušenost s tím, že nenávist k jedné skupině lidí nakonec vede k utrpení všech a je proto potřeba se jí postavit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama