Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2012 12:17:10

ČSSD nesouhlasí s prodlužováním mandátu české armády v Afghánistánu

ČSSD nesouhlasí s prodlužováním mandátu české armády v Afghánistánu

Sociální demokracie se ostře ohrazuje proti dnešnímu prohlášení ministra obrany Alexandra Vondry a jeho avizovanému úsilí prodloužit mandát českých vojáků v Afghánistánu o dalších 24 měsíců.

 Vnímáme jako nemoudré za současné situace a bez předchozí zevrubné vnitropolitické diskuse vynášet takto zásadní prohlášení.   

ČSSD si je plně vědoma spojeneckých závazků České republiky a podporuje proces stabilizace Afghánistánu. Dlouhodobě též oceňujeme vysokou profesionalitu českých vojáků a civilistů, kteří působí v rámci mezinárodních sil ISAF. K našemu budoucímu setrvání v zemi je nicméně nutné přistupovat v kontextu právě probíhajícího procesu předávání odpovědnosti za zajištění bezpečnosti v Afghánistánu do rukou místních bezpečnostních sil. ČSSD by uvítala, kdyby se Armáda ČR mohla v rámci tohoto procesu z Afghánistánu co nejdříve úplně stáhnout.

V současné době probíhá již druhá vlna předávání odpovědnosti a afghánské síly nahrazují ve vybraných provinciích mezinárodní jednotky. Předpokládá se, že pro tento rok se na seznamu provincií, kde by mělo dojít k předání odpovědnosti za situaci v zemi, objeví i provincie Lógar, která je hlavním působištěm českých vojáků. Navíc nadcházející summit Severoatlantické aliance v Chicagu v květnu tohoto roku bude toto předávání odpovědnosti do rukou afghánských sil dále konsolidovat a už teď se mezi spojenci živě diskutuje o případném urychlení celého procesu.

Hovořit v tento moment o prodlužování mandátu se proto jeví jako navýsost nezodpovědné a zbrklé, bez reflektování reality v provincii Lógar, tak i v širším kontextu dlouhodobých plánů našich spojenců. Pro ČSSD je nepřijatelné, aby ministr obrany ČR takto vystavoval bianco šek pro nasazení českých vojáků v zahraničí. Trváme na tom, aby byla tato otázka komplexně diskutována na půdě parlamentu ČR.

Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničních věcí

Jan Hamáček, stínový ministr obrany

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama